Hans Moolenaar Wijnkoperij
 
Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar WijnkoperijShop/Assortiment Hans Moolenaar WijnkoperijNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperijcontact met Hans Moolenaar WijnkoperijRoute naar Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Wijnkoperij Hans_Moolenaar


Nieuws van Hans Moolenaar

Nieuwsfeiten

Chili: massale aanplant in nabije toekomst?

Op basis van toekomstprognoses in het door de Chileense regering uitgegeven rapport Chilean Agriculture 2014 zou Chili de komende jaren zijn aanplant met de helft moeten uitbreiden om te kunnen blijven voldoen aan de internationale vraag. Het rapport gaat voor het jaar 2014uit van een export van ruim 10 miljoen hectoliter op een totale productie van bijna 13 miljoen. (Ter vergelijking: in 1995 bedroeg de productie nog maar 3,1 miljoen hectoliter!) Dit volume zou goed zijn voor een waarde van ongeveer 1,5 miljard euro. Om dit te kunnen realiseren moet de huidige aandplant (112 duizend hectare in 2004) met 67 duizend hectare worden uitgebreid. Een dergelijke uitbreiding van de aanplant is gebaseerd op een scenario van maximale groei met jaarlijks 8% in volume en waarde. Bij een wat gematigder scenario met 5% groei zouden de cijfers voor 2014 uitkomen 10,4 miljoen hectoliter totaal, waarvan 7,6 miljoen voor export bij een waarde van 1,1 miljard euro. De Chilenen laten zich kennelijk niet afschrikken wereldwijde overproductie.

Nieuw Zeeland: Dreiging van phylloxera

In Nieuw Zeelands zuidelijke regio Central Otago, bekend om zijn Pinot Noir, heeft de ontdekking van een nieuwe besmettingshaard van de druifluis phylloxera voor toenemende ongerustheid gezorgd. Het is de tweede sinds 2002. Tot dan toe meende men dat het gebied vanwege zijn zandige en stenige bodem geen last zou krijgen van phylloxera. Gelet op de omstandigheid dat ongeveer 40% van de wijngaarden in Central Otago zijn aangeplant met wortelechte stokken, is de enige optie om het probleem op te lossen heraanplant met gebruikmaking van resistente wortelstokken. De noodzaak dringt zich vooral op bij iets oudere bedrijven, die medio jaren '90 hun wijngaarden aanplantten. Bij recentere aanplant is al veel meer gebruik gemaakt van enting op onderstokken.

Australië: Rooien tegen overproductie

De Australische wijnbouwsector kampt na jaren van ongebreidelde expansie met een stagnerende afzet. En bijgevolg met een 'grape glut', een overaanbod aan druiven. Het probleem heeft zich de afgelopen tijd vooral doen voelen bij druiventelers, die ofwel genoegen moesten nemen met minimumprijzen ofwel hun fruit niet verkocht kregen. Australische wijnbedrijven hebben momenteel een onverkochte voorraad wijn van naar schatting een miljard liter. Vandaar dat vanuit de branche inmiddels voorstellen zijn gedaan om wijngaarden te gaan rooien. Het zou daarbij met name moeten gaan aan druiven voor rode wijn, zoals… cabernet sauvignon! Een ander gevolg van het overaanbod is een neerwaartse prijsdruk in het basis- en middensegment.

Bron: Wijninformatiecentrum

Hans Moolenaar 20 04 2006 geen reacties

Frankrijk - Nieuwe AOC's

Alle commotie en discussie in Franse wijnbouwkringen rond de waarde en invulling van appellations d'origine contrôlée ten spijt blijven er regelmatig nieuwe bijkomen. De meest recente bijeenkomst van het comité national van het INAO heeft geleid tot de erkenning c.q. voorbereiding van een drietal nieuwe herkomstbenamingen, waarvan de lang verwachte promotie van de Kaefferkopf in de Elzas de meest in het oog springende is.
Alsace: Kaefferkopf wordt Grand Cru
Eindelijk, na decennia van politiek en juridisch getouwtrek is het dan zo ver: het INAO heeft zijn goedkeuring gehecht aan de promotie van de beroemde wijngaard Kaefferkopf in Ammerschwihr tot Grand Cru. Het aantal Grands Crus komt daarmee op 51. Dat de Kaefferkopf de status van grand cru verdiende, stond eigenlijk niet ter discussie. Al in 1932 was die status toegekend door het Tribunaal van Colmar. Praktische problemen met de AOC-voorschriften - vooral op het gebied van 'afwijkende' aanplant en de gewoonte om bepaalde wijnen als assemblages op de markt te brengen - stonden een latere kwalificatie lange tijd in de weg. Een versoepeling van de regels voor grands crus enerzijds en een verscherping van de eisen aan producenten van Kaefferkopfwijnen anderzijds hebben voor een uiteindelijke oplossing gezorgd.
Toegestane druivenrassen voor pure cepagewijnen zijn riesling, gewurztraminer en pinot gris.
Een bijzonderheid is dat ook assemblages zijn toegestaan, zoals aangegeven een min of meer traditionele specialiteit van de Kaefferkopf. Verplichte druiven daarbij zijn gewurztraminer (60 tot 80%) en riesling (10 tot 40%). Facultatief zijn pinot gris (maximaal 30%) en muscat (maximaal 10%). Pinot blanc mag daarentegen niet meer gebruikt worden. De Kaefferkopf is met z'n oppervlakte van ongeveer 60 hectare en een productie van 45.000 hectoliter een van de belangrijkste crus van de Elzas.
Bourgogne: AOC Bourgogne Tonnerre
De Bourgogne, toch al behoorlijk rijk gezegend met appellations, heeft er nog maar eens een nieuwe bijgekregen. Het is Bourgogne Tonnerre in het noordelijke departement Yonne, niet ver van Chablis. De AOC is van toepassing op zes gemeentes, waaronder naamgever Tonnerre, en geldt uitsluitend voor witte wijnen. Het productiegebied telt 756 hectare. Voor nieuw aan te planten wijngaarden is een plantdichtheid van 6400 stokken per hectare voorgeschreven met een tussenruimte van 1,30 meter tussen de rijen. De maximum opbrengst is bepaald op 55 hectoliter per ! hectare. Bourgogne Tonnerre is de tweede appellation Bourgogne plus gemeentenaam. Eerder was dat al het geval met Bourgogne Vézelay, waarvoor overigens strengere voorschriften zijn uitgevaardigd. Wie volgt?
Bordeaux: Côtes de Bordeaux stapje dichterbij
Het INAO heeft een onderzoekscommissie ingesteld om de haalbaarheid te bestuderen van een overkoepelende appellation Côtes de Bordeaux voor de nu nog individuele AOC's Côtes de Castillon, Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Blaye, Côtes de Francs en Côtes de Bourg. Eén enkele appellation moet de slagkracht van producenten binnen deze appellations vergroten. Wanneer alles volgens plan verloopt, zou de herkomstbenaming Côtes de Bordeaux al met ingang van de oogst 2006 van kracht moeten kunnen worden. Twee andere, enigszins obscure appellations op de Rechteroever, Bord! eaux Sainte-Foy en Côtes de Bordeaux Saint-Macaire, hebben inmiddels laten weten ook geïnteresseerd te zijn in het concept.
Bron: Wijninformatiecentrum

Hans Moolenaar geen reacties

Lancering Website

Onze 4e generatie website is gelanceerd…..EINDELIJK, het heeft veel te lang op zich laten wachten. Maar wat goed is, heeft tijd nodig!
We zullen nog constant bezig zijn met het ‘vullen’ van gegevens; talloze info moet nog op zijn plaats worden gezet. Het kan dus af en toe voorkomen dat u geen toegang heeft tot onze website.

Gun uzelf een blik achter de schermen van Hans Moolenaar Wijnkoperij!
Buiten het vertrouwde concept en voor velen van u reeds bekende wijnen, hebben we al onze eigen import wijnen zo goed en zo kwaad mogelijk in de webshop gezet. Zoals gezegd, bijna elke dag zullen we de gegevens nog moeten bijwerken.

Natuurlijk is wijnland Frankrijk onze hoofdmoot. Wat ons betreft een land met heel veel variatie in smaken. Van ‘tres elegant’ naar onze favorieten: donker gekleurde rode wijnen met veel houvast & structuur! Menigeen heeft onze prachtige Languedoc, Rhône, Madiran-en Cahors wijnen al in de kelder liggen.

Maar ook met uitgelezen wijnen uit oa. Italië, Spanje, Amerika en Uruguay!
Overtuig uzelf en neem een kijkje in de webshop.

Ik hoop u zeer binnenkort een indruk te geven van de wijnen van het eiland Tasmanië (Australië), waar ik afgelopen maart 2006 ben geweest. Aldaar kennis gemaakt met de gewoonten en de gebruiken van de bewoners, maar ook met een aantal veelbelovende wijnproducenten. De eerste 2 pallets met Tasmaanse wijnen en andere Tasmaanse producten zijn onderweg en zullen in juni/juli 2006 gepresenteerd worden! Ik houd u op de hoogte!!

It’s Only Grapes, is ons motto al jaren; natuurlijk een gift van moeder natuur maar met knowhow gemaakt door liefhebbers annex wijnmakers.
Wij houden niet van poespas, gewoon een lekkere fles kopen én drinken!

Nog niet geheel overtuigd? Kom langs in onze winkel!

Mocht u vragen hebben, stel ze gerust; wij staan te alle tijden voor u klaar!

Overigens, met de her-introductie van onze nieuwe website, hebben we een Openingsaanbieding voor u in petto - kijk snel verder, onder de rubriek Nieuws.


Met vriendelijke groet,
Hans Moolenaar Wijnkoperij,


Hans Moolenaar

Hans Moolenaar 06 04 2006 geen reacties

schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl