Hans Moolenaar Wijnkoperij
 
Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar WijnkoperijShop/Assortiment Hans Moolenaar WijnkoperijNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperijcontact met Hans Moolenaar WijnkoperijRoute naar Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Wijnkoperij Hans_Moolenaar


Nieuws van Hans Moolenaar

De Telegraaf van 27 Mei 2007

Uit De Telegraaf van zondag 27 Mei 2007:

Goed glas moet levendig, fris en jong zijn

Lekkere rosé voor ’n prikkie

door Pieter Nijdam

Het roséseizoen is dit jaar eerder begonnen dan normaal. Dat komt door het warme voorjaarsweer, maar ook door de veranderde smaak van de Nederlandse wijndrinker. Na jaren uit de gratie te zijn geweest, heeft rosé een indrukwekkende comeback gemaakt. De liefhebber kiest echter niet meer voor de zoete rosé d’Anjou van weleer, het is de droge en fruitige smaak die de boventoon voert.

Wij hebben voor u een aantal roséwijnen geselecteerd dat aan dit criterium voldoet. Uitgangspunt is daarbij een serieuze en elegante wijn met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De tijd van de flauwe roseetjes is dus voorbij. Goede rosé moet vooral levendig, fris en jong zijn. Europese wijnlanden met hun koele klimaat hebben een duidelijke voorsprong op de Nieuwe Wereld, waar de roséwijnen nogal eens geforceerd overkomen. Veel Franse wijnboeren hebben zich de afgelopen jaren met veel succes op de rosé geworpen. Nergens ter wereld is de variatie aan klimaat, bodem en druivensoorten zo groot als in Frankrijk, wat je terugproeft in de rosé. Er valt veel te ontdekken.

Maar ook Spanje en Portugal doen tegenwoordig goed mee. De rosé is hier wat steviger en voller, maar bij de maaltijd kan dat heel lekker zijn.

Er zijn grofweg twee manieren om rosé te maken. De eerste als ’bijproduct’ van rode wijn. Als het sap een uur of twaalf op de schillen heeft gestaan, laat men een deel weglopen om hier rosé van te maken. De rest wordt gewoon rode wijn, die daardoor ook wat krachtiger kan worden, omdat er meer schilletjes achterblijven voor minder sap. Deze vorm noemen de Fransen rosé de saignée, de wijn heeft ’gebloed’.

Maar door de populariteit, met name in Nederland, wordt er steeds vaker rosé gemaakt door alle schilletjes en sap een paar uur met elkaar in contact te laten, dan alles te persen en zonder schillen verder te laten gisten, zodat er een mooie, zalmkleurige wijn ontstaat. Drink rosé altijd zo jong mogelijk, dus van de jaargang 2006 of in het geval van de Nieuwe Wereld (Chili, Zuid-Afrika, etc.) zelfs 2007.

PROVENCE: licht & elegant

In de Provence zien we soepele, droge rosé met een lichte kleur. Dat wil niet zeggen dat hij minder smaak heeft. Integendeel: de rosé is hier zacht en elegant, bijna romig, mooi afgerond. Wel is rosé uit de Provence vaak iets duurder, vanwege de klandizie van ’goed gevulde’ toeristen aan de Côte d’Azur. Maar, het zijn ook wel de allermooiste roséwijnen die je hier kunt vinden.

Les Quatre Tours Signature 2006, Coteaux d’Aix-en-Provence bijvoorbeeld: heerlijk aardbeien en frambozen, elegantie en finesse, maar smaak, smaak en nog eens smaak. Geweldig.

Gastrovino, € 7,45 www.gastrovino.nl

LANGUEDOC: leve de landwijnen!

Een mooie bron voor stevige rosé, krachtig en kruidig, met veel kleur, is de Languedoc. Uit andere streken geïmporteerde druiven, zoals merlot of cabernet, worden meest verwerkt tot een smakelijke en betaalbare landwijn, Vin de Pays d’Oc, in vele varianten.

Comtesse de Marion 2006, Vin de Pays d’Oc

Gefabriceerd in de buurt van de stad Béziers door wijnmaker Jérome Vic, die een mooie compositie heeft gemaakt van grenache en syrah, twee zuidelijke druiven die kruidigheid en zwoelheid mooi met elkaar combineren tot een zachte en milde smaak, met heerlijk zomerfruit en een prima levendigheid.

Moolenaar, € 3,95 www.hansmoolenaar.nl

Domaine de la Colombette, Grenache 2006, Vin de Pays des Coteaux du Libron

Beroemd domein van de familie Pugibert, die niet alleen heerlijke witte en rode wijnen maakt, maar een uitstekende, smaakvolle rosé, lichtvoetig en geurig, frambozen en aardbeien, sappig, met pure frisheid en levendigheid.

Wijnkoperij Henri Bloem, € 4,95 www.henribloem.nl

Oléa 2006, Vin de Pays de l’Hérault

De landwijn van Hérault is een zusje van de Vin de Pays d’Oc, maar de Fransen maken het graag wat ingewikkelder dan nodig is, vandaar dat boeren die naam weer apart mogen gebruiken. Daar worden we wel eens moe van, maar gelukkig niet van deze wijn, die mooi krachtig en intens is, met zelfs een vleugje rozemarijn, kersen en aardbeien, lekker vol in de mond, met veel smaak.

Vinites, € 4,95 www.vinites.com

ITALIË: intensiteit uit het zuiden

Italië doet het met zijn rosé wat rustiger aan, daar wijdt men zich graag aan wat meer serieuze rode wijnen. Toch is er wel iets leuks te vinden en in dit geval ook nog voor een zéér aantrekkelijke prijs.

De Codici 2006 komt uit Salento, de hak van de Italiaanse laars, zoals we dat altijd zeggen. Het klimaat is hier schroeiend heet en logisch genoeg is de wijn dan ook lekker stevig en krachtig, met wat kruidigheid, maar een goede, droge smaak. Gewoon prima voor zijn geld, meer dan prima zelfs.

Dirck III, Dirk van de Broek, Bas v.d. Heijden, Digros, € 1,99 www.dirckIII.nl

SPANJE: vol en krachtig

Het Spaanse klimaat is misschien niet het meest geschikt voor subtiele rosé, maar daar staat weer veel smaak tegenover! De warme hoogvlakte heeft bovendien ook een groot voordeel: de nachten zijn koel, zodat de druiven toch nog frisheid houden.

é by Antonio 2006, Tempranillo Garnacha: puur fruit. In het gebied rond de stad Valladolid zijn de druiven tempranillo en garnacha koning. Ze zorgen voor krachtige rode wijnen, maar in dit geval voor een stevige, licht kruidige rosé, met lekker aardbeienfruit, een droge smaak en een opwekkend bittertje na.

HEMA, € 4,95 www.hema.nl

Azul y Garanza 2006

Voor deze wijn uit Navarra vielen we direct: wauw, wat een drinkplezier. Het fruit stuift het glas uit, hij is heerlijk geurig, de smaak is wel fruitig en gemakkelijk, maar toch ook mooi droog en krachtig. Een mooi stukje Spaanse ham erbij en onze dag is helemaal goed!

Vinoblesse, € 7,50 www.vinoblesse.nl

Jané Ventura 2006

De broers Albert en Gerard Jané hebben de afgelopen jaren van Jané Ventura een bedrijf gemaakt dat eigenzinnige kwaliteitswijnen maakt, Catalaans, maar wél anders. Ze gebruiken ook de eigen druiven van de streek zoals ull de llebre en carinyena voor deze heerlijke rosé die nu eens niet zwaar is, maar juist superfris, met slechts 12% alcohol. Kom daar nog maar eens om, tegenwoordig. De kersen en aardbeien springen je glas uit, de smaak is levendig en mooi intens, met een lekker bittertje in de afdronk. Super!

Kwast, € 7,95 www.kwastwijnkopers.nl

Castaño, Monastrell 2006, Yecla

Marco Meeuwsen van importeur La Gironde is al jaren een fan van deze aparte druif, de monastrell, dé druif van Yecla, de wijnstreek ten westen van Valencia. Hij is zelfs betrokken bij het maken van de wijnen van deze druif. De geur is bloemig en open, heerlijk breed, de smaak intens en licht kruidig, met veel smaak, afgerond met wat frisse zuren. Een wijn met karakter.

La Gironde, € 7,50 (te koop bij de betere wijnhandel) info@lagironde.nl; www.lagironde.nl

PORTUGAL: verborgen schatten

Wijnland Portugal is bij ons helaas (veel) te onbekend. Dat is niet zo gek, want ze timmeren immers commercieel niet zoveel aan de weg. Portugezen drinken hun wijnen liever zelf op dan ze met veel moeite aan het buitenland te slijten. Wat de wijnen uniek maakt, zijn de inheemse druiven. Dus geen merlot of syrah, maar bijvoorbeeld castelão.

Adega de Pegões 2006, Vinho Regional Terras do Sado is afkomstig van het schiereiland van Sétubal. Een rosé met sprankelend fruit en veel frisheid, mooi licht van kleur, mild droog, met heerlijk sap!

Les Généreux, € 4,60 www.wijnen.net (te koop bij aangesloten wijnhandels)

ROSÉ AAN ZEE

Op 9 en 10 juni (16.00-21.00 uur) wordt voor de vijfde keer het jaarlijkse evenement ’Rosé aan Zee’ georganiseerd. Tijdens dit tweeda agse festijn op het strand van Scheveningen zijn meer dan 150 verschillende roséwijnen te proeven. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld de beste te kiezen. Aansluitend wordt een barbecue geserveerd, waar de gerechten zijn afgestemd op verschillende types rosé.

'Locatie: Beachclub De Oase, Noorderstrand 52-53, Zwartepad, Scheveningen. Prijs voor Telegraaflezers: € 31,50 i.p.v. e 39,50, inclusief barbecue en rosé. Informatie en kaarten: www.wijnpers.nl

Hans Moolenaar 29 05 2007 geen reacties

Nieuwsfeiten

Australië - Directions to 2025: Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Na de afgelopen geconfronteerd te zijn met verontrustende overschotten, gaat de Australische wijnbouw het roer drastisch omgooien. De sector wil een eind maken aan het huidige beeld als zou Australische wijn vooral een goedkoop massaproduct zijn.

In een recente aanpassing van het meerjarenplan Strategy 2025 van de Australian Wine and Brandy Corporation heet het nu dat Australische wijn voor kwaliteit staat in plaats van volume. En dat Australische wijn dus best een prijs mag hebben. Het begrip ‘toegevoegde waarde' zal de komende jaren derhalve centraal moeten komen staan, zowel in binnen- als buitenland. 
Het in 1996 gelanceerde Strategy 2025 ging tot nu toe vooral uit van groei in aanplant en volume. De ontwikkeling van de Australische wijnbouw is mede op basis daarvan zo snel gegaan, dat de meeste doelstellingen al in 2005 gehaald waren, twintig jaar eerder dan voorzien! Voor meer wijngaarden en meer volume is, gelet op de stagnerende afzet, evenwel geen ruimte meer. Waar het nu om gaat is gezonde marges te realiseren op basis van het bestaande potentieel.

Een en ander betekent dat de tot nu toe gevoerde generieke promotie van de ‘Brand Australia' vervangen zal worden door diverse strategieën op maat, toegesneden op de specifieke karakteristieken van de wijnen. Het document 
Directions to 2025, waarin de nieuwe politiek uit de doeken is gedaan, onderscheidt maar liefst 46 van zulke individuele strategieën! In de praktijk zullen Australische wijnen echter volgens vier subcategorieën gepromoot gaan worden: Brand Champions, Regional Heroes, Generation Next en Landmark Australia.
 

Australië - Kleinste oogst sinds zeven jaar

De natuur helpt momenteel aardig mee bij het terugbrengen van het Australische wijnoverschot. De oogst 2007 is in ieder geval een stuk kleiner uitgevallen dan die van vorig jaar. Officiële cijfers spreken zelfs van een daling in volume met bijna 30%. Met 1,34 miljoen ton druiven is 2007 de kleinste sinds 2000. Gerekend naar opbrengst er hectare was het zelfs de kleinste sinds 1976. Vooral blauwe rassen had bijzonder sterk te lijden onder droogte en vorst. Producenten zullen zodoende 400 miljoen liter wijn minder aan kunnen bieden dan in 2006. Ook de verwachtingen voor volgend jaar zijn aan de lage kant. 

Duitsland - Oogst 2006 verrassend geslaagd

Nu de meeste wijnen van de oogst 2006 gebotteld zijn, is gebleken dat he jaar geworden is dat het uiterste gevraagd heeft van de producent. In tal van gebieden kreeg men als gevolg van een stortvloed aan regen in combinatie met relatief hoge temperaturen vlak voor en tijdens de pluk te maken met een explosieve verspreiding van grijze rot. Die voltrok zich met een nooit eerder geziene snelheid. Snel en uitermate selectief plukken was daarom geboden om te redden wat er te redden viel. Opmerkelijk waren en zijn wel de verschillen tussen de diverse regio's. Gebieden als de Pfalz - met behalve gutsende regen eerder ook nog hagelschade - en de Rheingau hadden het bijzonder lastig, terwijl Ahr en Franken juist aardig de regendans konden ontspringen. Zodoende varieert het verlies in opbrengst ten opzichte van 2005 sterk. In het gunstigste geval was er helemaal geen teruggang, in andere gevallen echter een minus tot wel 50%. Tal van Grosse Gewächse uit Erste Lagen zullen in 2006 niet uitgebracht worden.

In kwalitatief opzicht presenteert de oogst zich verrassend geslaagd, al zijn er wel de nodige zwakke wijnen aan te wijzen met een ‘jaargangstoon' die het resultaat is van een onzorgvuldige selectie. Over het algemeen zijn de wijnen  echter zuiver en uitgebalanceerd. In vergelijking met 2005 hebben ze een uitgesproken zuurgraad en goede extractwaarden. Naar verwachting zullen ze zich vrij snel ontwikkelen. De stijl van het jaar is tot op zekere hoogte te vergelijken met die van 2004 en eventueel ook van 2002.

Het kleine volume, met name bij wijnen van basiskwaliteit, komt op een zeer onwelkom moment, nu zowel nationaal als internationaal de vraag naar Duitse wijnen een sterk groeiende tendens vertoont. Deze samenloop van omstandigheden heeft onvermijdelijk geleid tot prijsverhogingen van 10 tot 15%.

Frankrijk - Subappellation Alsace Côte de Rouffach op komst

Naar verwachting zal het INAO (Institut National d'Origine et de Qualité) binnen afzienbare tijd zijn goedkeuring hechten aan een nieuwe ‘appellation locale' in de Elzas. Het gaat daarbij om de Côte de Rouffach, een zone in de omgeving van gemeenten als Rouffach en Pfaffenheim in het zuidelijke deel van de streek. Appellations van dit type - er zijn er nog een paar in de maak - hebben het gehaald als alternatief voor appellations die betrekking zouden hebben op individuele wijngaarden, zogeheten lieux-dits. Daarvan waren er ooit ruim 400 voorgesteld, waarmee totale verwarring gecreëerd zou zijn. Nu blijkt dat bij de ‘slechts' 51 Grands Crus al het geval te zijn. De benaming Côte de Rouffach is overigens al sinds enige tijd in gebruik, zij het zonder officiële status.

Frankrijk - Minder premiers crus in Volnay

Na zo'n 15 jaar van afwegen, studeren en delibereren is het dan toch zo ver gekomen: Parijs heeft het groene licht gegeven voor een hertekening van de grenzen voor een aantal premiers crus in Volnay. Waarbij in feite sprake is van  opheffing en samenvoeging. Deze voor Franse begrippen en al helemaal voor de Bourgogne revolutionaire, maar daarom niet minder realistische, beslissing is er gekomen op verzoek van het Syndicat Viticole van Volnay, de organisatie die de belangen vertegenwoordigt van producenten binnen de appellation. Het syndicaat vond destijds en vindt nog steeds dat ruim 30 premiers crus binnen de gemeente wellicht toch wat teveel van het goede was. Bijna onvermijdelijk was een deel ervan veroordeeld tot obscuriteit. Door minder bekende, klein bemeten crus te laten opgaan in grotere en bekendere crus hoopten de producenten twee vliegen in één klap te slaan: producenten een commercieel interessanter product kunnen laten en consumenten een wat overzichtelijker beeld van Volnay te bieden.   Vijf van zulke onbekende premiers crus gaan nu op in naburige crus met gelijke bodemeigenschappen. Chanlin wordt bij Pitures gevoegd, En l'Ormeau bij Les Mitans, en Les Aussy bij Le Ronceret. Verder worden Pointes d'Angles en Les Angles samengevoegd tot Les Angles, Carelle-sous la Chapelle en Carelle Dessous tot Carelle-Dessous la Chapelle. De wijzigingen zijn met terugwerkende kracht al van toepassing op het oogstjaar 2006.

Frankrijk - Meer premiers crus in Monthelie

De reductie van het aantal crus in Volnay is voorlopig een grote uitzondering op de gangbare praktijk bij de reglementering van herkomstbenamingen in Frankrijk. Vooralsnog meent men daar eerder baat te hebben bij uitbreiding van het aantal appellations en crus. In Monthelie, een directe buurgemeente van Volnay, is het areaal van premiers crus recentelijk uitgebreid met ruim 4 hectare wijngaarden. Gepromoveerd tot premier cru zijn daar de lieux-dits Les Clous, Le Clou des Chênes, Les Barbières en Le Clos des Toisières, terwijl de al bestaande cru Les Riottes is uitgebreid. Evenals in Volnay mag de nieuwe status ook hier al gebruikt worden voor wijnen van 2006.

VS - 500e winery in Washington State

Washington State heeft een mijlpaal bereikt met de registratie van de 500e winery binnen de staat. Met dat aantal is Washington goede tweede binnen de VS, zij het met een grote achterstand op Californië dat inmiddels maar liefst 2275 geregistreerde wijnbedrijven (bonded wineries) telt. Derde op de lijst van belangrijke wijn producerende Amerikaanse staten is buurstaat Oregon met ruim 300 bedrijven, terwijl New York op de vierde plaats komt met ruim 200.
Washingtons moderne wijnindustrie heeft een betrekkelijk korte geschiedenis. Die begon in feite pas in 1962, toen voor het eerst op grote schaal druiven van edele viniferarassen werden aangeplant. Vooral de afgelopen paar decennia is het bijzonder snel gegaan met de groei van de wijnbouw. Begin jaren '80 waren er nog gen twintig wineries actief, 190 waren dat er 64 en in 2000 155. De staat telt tegenwoordig negen AVA's (American Viticultural Areas), 350 druiventelers en een totale aanplant van een kleine 8000 hectare.

Bron: Wijninformatiecentrum

Hans Moolenaar 16 05 2007 geen reacties

schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl