Hans Moolenaar Wijnkoperij
 
Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar WijnkoperijShop/Assortiment Hans Moolenaar WijnkoperijNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperijcontact met Hans Moolenaar WijnkoperijRoute naar Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Wijnkoperij Hans_Moolenaar


Nieuws van Hans Moolenaar

Onze import 'Oostenrijk' in De Telegraaf van 28/9/2007

Sissi
door Pieter Nijdam

Dat ze in Oostenrijk lekkere witte wijn maken, wist u natuurlijk al lang. Grüner veltliner is niet voor niets de persoonlijke favoriet van tal van wijnschrijvers. Maar ook riesling uit het vroegere Habsburgse keizerrijk is tegenwoordig subliem. Niets herinnert meer aan de jaren tachtig, toen een aantal wijnboeren het lef had wijn aan te zoeten met diethyleenglycol, zeg maar antivries.  
 
Dat deze oplichters uiteindelijk een zegen waren voor de noodlijdende Oostenrijkse wijnbouw, durfden weinigen toen te voorspellen. Na de antivriesaffaire kreeg Oostenrijk de strengste wijnwet ter wereld. Een nieuwe generatie wijnmakers stond op. Voor het eerst sinds lange tijd stond kwaliteit weer voorop. De revolutie die zich in de jaren negentig tussen de wijnstokken voltrok, is ongeëvenaard. De Oostenrijkers hadden al snel in de gaten dat droge witte wijn de nieuwe trend zou worden.

Hoewel er nog steeds fantastische zoete spätlese en auslese wordt gemaakt, is de wereld massaal gezwicht voor de knisperend frisse grüner veltliner, die bij vrijwel elk vis- of gevogeltegerecht kan worden ingezet. Veel minder bekend zijn de rode wijnen uit Oostenrijk. En dat terwijl de gebieden in het oosten van het land op dezelfde hoogte liggen als Bourgogne, zelfs meer zonne-uren tellen en minder neerslag. Blaufränkisch, Sankt Laurent en zweigelt zijn de inheemse druivensoorten, terwijl nu ook steeds meer pinot noir en zelfs cabernet sauvignon en merlot worden aangeplant.

Een exponent van de nieuwe generatie wijnbouwers is Markus Graaf zu Koenigsegg, die samen met zijn vrouw het wijndomein Schloss Halbturn nieuw leven inblies. Dit indrukwekkende jachtslot, waar keizerin Maria Theresia graag vertoefde, staat in Burgenland op de grens met Hongarije. De kelder in de vroegere barokke paardenstallen wordt gerekend tot de allermooiste van Oostenrijk. Hier zwaait de Franse keldermeester François-Xavier Gaboriaud uit Saint-Émilion de scepter.

Hij is de man achter Velt.1 2006, een zuivere doch betaalbare grüner veltliner, die ruikt naar groene appel en citrusvruchten. Zijn stokpaardje is echter de Zwei.1 2006, een fonkelende robijnrode wijn van de zweigelt-druif, die zijn adellijke afkomst niet verloochent. Rijpe kersen, veenbessen en bramen springen het glas uit. Een heerlijk soepel glas dat licht gekoeld het lekkerst smaakt. Een snoepje uit het land van Sissi! Beide wijnen (€ 6,95) worden geïmporteerd door Hans Moolenaar in Bloemendaal (023-5257739).

http://www.etenengenieten.nl/culinisten/pieternijdam/2221492/___Sissi.html?p=1

Hans Moolenaar 11 10 2007 geen reacties

Winnende Wijn Proefschrift Wijnconcours

In de vorige Nieuwsbrief maakte ik melding van het bekende Wijnconcours van Proefschrift. In de finale van afgelopen 7 Oktober stonden 7 van onze ingezonden wijnen.

En het was weer zover, onze Le Prestige Cahors 2004 van Chateau du Cedre deed het weer eens. Tijdens deze uitslag van het 19e Proefschrift Wijnconcours 2007, werd onze wijn de glorieuze winnaar in de Prijsklasse 10.01 -15.00 euro. U kunt zich voorstellen dat het nog lang onrustig bleef in onze Amsterdamse hoofdstad..

De echte Cahors-liefhebber hebben deze wijn al in de kelder liggen, want dat heeft deze wijn nodig. Mocht u deze Winnende Wijn zelf eens willen proeven en dus willen bestellen, dan verwijs ik u graag naar onze website
www.hansmoolenaar.nl of klik op het plaatje van Cedre.

                  

Wijnland Frankrijk blijft superieur

AMSTERDAM, 20071007 -- Traditiegetrouw zijn aan het einde van de Nationale Wijnweek de Wijnen van het Jaar bekend gemaakt tijdens de 19e editie van het Proefschrift Wijnconcours. Van de winnende Wijnen van het Jaar die in Nederland te koop zijn, is ruim 37% uit Frankrijk afkomstig. Hiermee bevestigt het meest bekende wijn producerende land opnieuw zijn koppositie. Meest succesvolle landen na Frankrijk zijn Zuid-Afrika, Italië en Spanje, met elk 10% van de winnende wijnen.

Finaleselectie

Zondag 7 oktober 2007 bezochten ruim 1.000 professionals en wijnliefhebbers de 19e editie van het Proefschrift Wijnconcours waarbij ze zoals ieder jaar alle finalewijnen konden proeven in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace. Bijna 275 finalewijnen van ruim 60 importeurs
stonden op de proeftafels.

Bron: Proefschrift

Hans Moolenaar geen reacties

schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl