Hans Moolenaar Wijnkoperij
 
Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar WijnkoperijShop/Assortiment Hans Moolenaar WijnkoperijNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperijcontact met Hans Moolenaar WijnkoperijRoute naar Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Wijnkoperij Hans_Moolenaar


Nieuws van Hans Moolenaar

Schroefdoppen...

Latest News

Screwcaps are best: Decanter verdict     June 16, 2008

Adam Lechmere

It's official: screwcap is the best closure for the vast majority of wines, both red and white.

This is the opinion of Decanter magazine's most senior contributors, from Steven Spurrier to Linda Murphy in California and Huon Hooke in Hans Moolenaar Australia, tastings director Christelle Guibert and restaurant critic Brian St Pierre.

In an article entitled '50 Reasons to Love Screwcaps' in the August issue of the magazine, our wine experts are unequivocal.

'Given the choice of the same wine with screwcap or cork, I'd choose the screwcap every time,' Sunday Times wine writer Joanna Simon writes.

And her sentiments are echoed by Spurrier – 'the Stelvin is one of the best things to have happened to wine in my lifetime'; Hooke – 'for delicate young white wines…the screwcap is the best closure we have'; Charles Metcalfe – 'in short, they deliver your wine from the bottle in the state that the producer intended.'

Each critic lists their top five wines under screwcap – and they are by no means all white.

Spurrier's list includes a Marchand-Burch Pinot Noir from Western Australia, Murphy the Rhone blend Bonny Doon Cigare Volant Red, Guibert the Summerhouse 2005 Pinot from Marlborough and a south of France Carignan, while Anthony Rose chose the St Hallett Gamekeeper's Reserve Shiraz-Grenache from Barossa.

Rose, wine critic for the Independent newspaper as well as a veteran Decanter contributor is one of the most outspoken exponents of screwcap: 'the time for alternative closures is overdue…the screwcap is not a cheap alternative to cork but a genuine quality closure in its own right.'

But there is a caveat: Decanter may champion screwcap even for many robust reds, but on the subject of ageing wines, the jury is still out.

Huon Hooke says, 'Many believe full-bodied reds aged long-term under cork build better character than under any other other closure…' and Decanter tastings manager Mark O'Halleron agrees, saying he's a 'huge fan of corks' and recognising 'their proven ability to age fine wines.'

But the overwhelming tide of opinion is in favour of screwcap - and Brian St Pierre even introduces a political note.

Railing against the need for 'hardware' and pompous sommeliers sniffing corks ('a redundant stunt no-one can pull off without looking silly') he concludes, 'Best of all, screwcaps are a nicely democratic reminder that wine should be a pleasure, not a performance.'

50 Reasons to Love Screwcaps is published in Decanter magazine August issue, out on 2 July.

Hans Moolenaar 17 06 2008 geen reacties

Nieuws

Duitsland - Riesling versterkt koppositie

Riesling heeft zijn positie als meest aangeplante druif in Duitsland het afgelopen jaar verder versterkt. In 2007 werden ongeveer 500 hectare er nieuw mee aangeplant. Daardoor steeg de totale oppervlakte tot 2.722 hectare. Dat komt neer op 21,3% van de gehele Duitse aanplant van 102.026 hectare. Met 5.272 hectare is de Mosel het grootste Duitse Rieslinggebied, op de voet gevolgd door de Pfalz met 5.248 hectare. Duitsland is goed voor ruim 60 % van alle Rieslingaanplant in de wereld.

Duitsland - Uitbreiding van wijngaarden in Sachsen

Echt opzienbarend in mondiaal perspectief is het niet, maar voor het Bundesland Sachsen-Anhalt is het wel groot nieuws. De wijngaardaanplant mag daar in het gebied Saale-Unstrut met 31 hectare worden uitgebreid. Gelet op het huidige areaal van welgeteld 627 hectare betekent dat een uitbreiding met 5 %. Sachsen-Anhalt heeft dit cadeautje te danken aan Rheinland-Pfalz, verreweg de belangrijkste Duitse deelstaat qua wijnbouw, dat vrijwillig afzag van plantrechten voor 100 hectare nieuwe wijngaarden. De overige 69 hectare zijn verdeeld onder nog eens vijf andere Länder. Zonder plantrechten is het volgens de Europese wijnmarktverordening verboden om nieuwe wijngaarden aan te leggen.

Duitsland - Honderd jaar Grosser Ring en VDP Pfalz

Twee regionale afdelingen van VDP (Verein deutscher Prädikatsweingüter) vieren dit jaar hun eeuwfeest. Het gaat om de afdelingen Pfalz en Mosel-Saar-Ruwer, beter bekend als de Grosser Ring. De Grosser Ring is daarmee overigens de ‘jongste' van de twee Ringe aan de Moezel, want de Bernkasteler Ring werd al in 1899 opgericht.

Ethiopië - Nieuwe start voor wijnbouw

Hoewel het land wel degelijk enige wijnbouwtraditie kent, wordt de naam van Ethiopië tegenwoordig zelden genoemd in het rijtje van Afrikaanse wijnlanden. Als gevolg van een jarenlang ongunstig politiek klimaat is de Ethiopische wijnindustrie ernstig in het slop geraakt. Er gloort echter hoop op betere tijden nu het Franse bedrijf Castel er begonnen is met de aanplant van wijngaarden en de bouw van productiefaciliteiten. Een en ander gebeurt in Zewey, op zo'n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Addis Ababa.

Het bedrijf heeft al de nodige ervaring opgedaan in Noord Afrika met bedrijven in Marokko en Tunesië. In Ethiopië beschikt het over 300 hectare grond. Daarvan wordt momenteel ruim een derde wordt beplant met overwegend blauwe druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah plus wat chardonnay. De eerste wijnen zullen volgens plan in 2011 op de markt komen.

Frankrijk - Muscadet zwaar getroffen door nachtvorst

De wijngaarden van de Muscadet zijn door nachtvorst in de nacht van 30 op 31 maart en in die van 6 op 7 april zeer zwaar getroffen. Naar schatting zal de oogst 2008 daarom maar de helft van de normale hoeveelheid opleveren. De ernst van de situatie varieert sterk van sector tot sector. Plaatselijk zijn de gevolgen hoogst dramatisch. Zo zijn in de omgeving van Bouaye, op zo'n tien kilometer ten zuidwesten van Nantes, naar alle waarschijnlijkheid alle knoppen kapot gevroren. Overigens zal het pas na de bloei in juni mogelijk zijn om de definitieve balans op te maken. Vast staat al wel dat dit de ernstigste vorstschade is sinds 1991. Een mogelijk voordeel bij een nadeel is dat de vorst zich ditmaal een stuk vroeger voordeed dan in 1991, waardoor nieuwe knoppen alsnog het nodige kunnen goedmaken. Een kleine oogst voor Muscadet komt behoorlijk ongelegen, want door kleine opbrengsten in zowel 2006 als 2007 zijn de voorraden vrijwel volledig geslonken. Ook verder landinwaarts langs de Loire in Anjou was sprake van vorstschade, zij het in veel mindere mate dan in de Muscadet.

Frankrijk - Schade door nachtvorst in Zuidwesten

Ook wijngaarden in het westen van Frankrijk zijn dit voorjaar vrij ernstig getroffen door nachtvorst. Het kwaad deed zich hier namelijk juist op het moment voor waarop de knop op zijn kwetsbaarst is. In de Gers zijn wijngaarden voor Côtes de Gascogne en Armagnac getroffen, zij het in sterk wisselende mate. Madiran bleef daarentegen volledig gespaard. In delen van Bordeaux daalde het kwik tot -5º C. Slachtoffer daarvan waren vooral producenten binnen de appellations Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Het gemiddeld verlies varieert hier tussen 15 en 20%, met een enkele uitschieter tot wel 90%.


Italië - Toscane op de bres voor autochtone druivenrassen

Onder het motto ‘niet bij sangiovese alleen' is de regio Toscane een project gestart dat moet resulteren in het behoud van tien autochtone druivenrassen. Het project dient zowel een historisch doel - koesteren van het erfgoed - als een wijnbouwtechnisch in de vorm van diversiteit in de aanplant. Van de in totaal 118 met verdwijnen bedreigde druivenrassen zijn er enkele als voorbeeld uitgekozen: pugnitello, abrusco, foglia tonda (speciaal voor productie wijnen met middellange houdbaarheid), barsaglina, pollera en mazzese (voor eenvoudige jonge wijnen). Een en ander maakt onderdeel van een al enige jaren lopend proces van herclassificatie van geautoriseerde druivenrassen en klonen.

De complete lijst van druiven die in Toscane geteeld zouden kunnen worden telt 127 namen, waarvan er 118 met verdwijning bedreigd worden of al verdwenen zijn. In de praktijk zijn het er ‘maar' 79, waarvan 31 autochtone. Bij de belangrijkste rassen zijn diverse klonen onderzocht. Voor sangiovese en vernaccia zijn er ieder 11 geautoriseerd, voor prugnolo gentile 3, voor colorino en pugnitello ieder 1.

Italië - Garantie voor Montefalco

Het is een primeur voor Italië: flessen met de DOC Montefalco zullen voortaan op de fles een herkomstgarantie dragen zonder dat die gekoppeld is aan een DOCG. De lokale Denominazione di Origine Controllata e Garantita is immers al toebedeeld aan de Sagrantino di Montefalco. De garantie moet borg staan voor een volledige traceerbaarheid van de wijn, van de druif tot in de fles, zoals die ook voor DOCG-wijnen geldt. Gelet op het meest recente wijnschandaal in Italië een goede zaak.

Nieuw-Zeeland - Oogst Sauvignon Blanc onverwacht groot

Druiventelers in Nieuw-Zeeland zijn dit jaar geconfronteerd met een ongekende meevaller. In het belangrijke gebied Marlborough heeft de oogst 2008 van sauvignon blanc de stoutste verwachtingen overtroffen. Het ziet er naar uit dat de opbrengst dit jaar 30% groter uitvalt dan die van 2007. Sommigen konden zo veel druiven niet eens aan wegens gebrek aan capaciteit. Vooral voor bedrijven die exporteren en die tot voor kort wijn tekort kwamen om aan de sterke internationale vraag te voldoen, is dit een enorme opsteker. Sauvignon Blanc uit Marlborough is namelijk goed voor 75% van de totale Nieuw-Zeelandse wijnexport.

VS - Nachtvorst in Californië

Druiventelers in het noordelijk deel van Californië zijn in de maand april onaangenaam verrast door aanhoudende nachtvorst. Volgens sommige bronnen de ergste sinds 1972. Nachtvorst is op zichzelf geen onbekend verschijnsel in Californië, maar dit jaar was er een probleem met de sprinklerinstallaties die normaliter voor afdoende bescherming zorgen. Er was na herhaaldelijk sproeien op een gegeven te weinig water meer beschikbaar. Een en ander betekent plaatselijk een vermindering van de opbrengst in 2008 met 20%. Tot de zwaarst getroffen gebieden behoorde ondermeer Carneros.

Bron: René van Heusden / Wiijninformatiecentrum

Hans Moolenaar 07 06 2008 geen reacties

schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl