Hans Moolenaar Wijnkoperij
 
Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar WijnkoperijShop/Assortiment Hans Moolenaar WijnkoperijNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperijcontact met Hans Moolenaar WijnkoperijRoute naar Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Wijnkoperij Hans_Moolenaar


Nieuws van Hans Moolenaar

Jazz Bloemendaal 2008

BLOEMENDAAL - Alweer voor de vijfentwintigste keer houdt Winkeliersvereniging Bloemendaal het Bloemendaal Jazz en Music festival. Het festival, voor velen in de regio een bekend fenomeen, heeft dit jaar plaatst op 12 juli. Als je nog niet bekend bent met deze swingende, gezellige Bloemendaalse avond, dan nodigt de winkeliersvereniging je van harte uit. Je krijgt er geen spijt van!

Bloemendaal Jazz en Music speelt zich af aan de Bloemendaalseweg in Bloemendaal-Dorp, tussen de Mollaan en het Kerkplein. Vanaf 19.30 uur tot 00.30 uur hoor je swingende muziek op diverse podia bij Café ’t Hemeltje, Hans Moolenaar Wijnkoperij b.v., Lunchroom Pico Bello en Grand Café Vreeburg.

Onze avond begint met DJ Bert Coster, waarna de groep Bowlegs ruim een uur hun muziek ten gehore brengen. De avond wordt afgesloten met de bekende amsterdamse formatie Buckwheat, die klassiekers uit de jaren 70 en 80 brengen.

Globale indeling:

* 19.00 – 19.45 uur                DJ Bert Coster

* 20.00 – 21.15 uur                Bowlegs

* 21.30 – 22.30 uur                Buckwheat

* 22.30 – 23.00 uur                DJ Bert Coster

* 23.15 – 00.30 uur                Buckwheat

Graag tot ziens op de Zomerzorgerlaan!

Hans Moolenaar 09 07 2008 geen reacties

Nieuwsfeiten

Australië - Oogst 2008 veel groter dan verwacht
Australië blijft de wereld verbazen. Naar nu blijkt, is de oogst 2008 er veel groter uitgevallen dan aanvankelijk voorspeld en gevreesd werd. Eerste ramingen spraken van een minimale opbrengst die maar 900 duizend ton zou bedragen. Uiteindelijk bleek de opbrengst echter 1,83 miljoen ton te bedragen. Dat is alleen veel meer dan de 1,4 miljoen ton van de door droogte en vorst geplaagde oogst 2007, maar ook bijna net zo veel is als de 1,9 miljoen ton van jaren als 2006, 2005 en 2004. Het betekent ook dat het met het gevreesde tekort aan druiven voor de wijnindustrie zo'n vaart niet loopt. Goed nieuws is ook dat Australische telers creatief weten om te gaan met droogte en watertekort. De afgelopen jaren is in ieder geval steeds meer de nadruk gelegd op een duurzame wijnbouw. Naar schatting 1,5 miljoen druiven wordt momenteel op duurzame wijze geproduceerd.

Australië - Australian Wine Bureau verlaat Europese continent
Juist nu Australische wijnen steeds meer voet aan de grond weten te krijgen in diverse Europese markten, sluit het Australian Wine Bureau zijn kantoor in Den Haag. Vanuit deze vestiging werden de landen op het Europese continent bediend. Vanaf 1 augustus zal dat alleen nog maar gebeuren vanuit Londen. Een reden voor deze wat bevreemdende stap is dat de Australiërs hun aandacht versterkt willen richten op Zuidoost Azië en Noord Amerika.

Duitsland - Mainz lid van Great Wine Capitals
Mainz, de wijnhoofdstad van Duitsland, is als achtste lid toegelaten tot de selecte club van Great Wine Capitals of the World, die als doelstelling het bevorderen van wijntoerisme op niveau heeft. Mainz is ook de administratieve hoofdstad van het Land Rheinland-Pfalz, dat de meerderheid van alle Duitse wijnen produceert. Het ligt zelf in Rheinhessen, met tal van eigen wijngaarden in de buitenwijken. Andere leden van Great Wine Capitals of the World zijn Bordeaux, Florence, Bilbao/Rioja, San Francisco/Napa Valley, Mendoza, Porto en Kaapstad.

Frankrijk - Teleurstellende exportcijfers eerste kwartaal 2008
Het blijft kwakkelen geblazen met de uitvoer van Franse wijn en gedistilleerd. Leek er in 2007 even sprake van een stabilisatie, in het eerste kwartaal van 2008 is de neerwaartse trend weer voortgezet. Bij wijn was er sprake van een daling met 6,1% in volume in vergelijking met vorig jaar. De waarde nam daarentegen met 12,8% toe als gevolg van een structurele prijsverhoging, maar dit gemiddelde vraagt wel om enige nuance. De stijging in waarde is in belangrijke mate toe te schrijven aan Bordeaux, dat begonnen is met het uitleveren van wijnen uit het geweldige oogstjaar 2005. Bordeaux kan daarmee bogen op een toename in waarde van 35%! Bij de distillaten was er een daling met 13,5% in volume en met 10,5% in waarde. In hoeverre de zwakke dollar en economische conjunctuur in de VS hieraan debet zijn, is twijfelachtig. In hetzelfde eerste kwartaal van 2008 groeide de Spaanse export namelijk met 16,4% in volume en 15,9% in waarde.

Frankrijk - Biologische wijnbouw wint terrein
In Frankrijk gaan steeds meer producenten over op biologische teelt. Zodoende worden er nu 22.000 hectare op deze manier geëxploiteerd, met de aantekening dat een derde hiervan verkeert in staat van conversie. Het afgelopen jaar groeide het areaal van biowijngaarden met 20%, waardoor ze nu 2,6% van de totale Franse aanplant uitmaken. Het aantal gecertificeerd biologisch werkende producenten steeg met 16% tot ruim 1900. Biologische wijnbouw in Frankrijk is voor tweederde geconcentreerd drie gebieden: Languedoc-Roussillon (6140 hectare, +16% ten opzichte van 2006), Provence Alpes-Côte d'Azur (5294 hectare, +24%) en Aquitaine (3065 ha, +9%). Opvallend was ook de ontwikkeling in de Bourgogne, waar eind 2007 op bijna 1000 hectare biologische teelt werd bedreven (+2%).

Frankrijk - Problemen met meeldauw
Na 2007 lijkt nu ook 2008 in de Franse wijngaard de nodige kopzorgen te gaan opleveren. Het overmatig natte voorjaar heeft in juni op heel wat plaatsen gezorgd voor explosies van meeldauw (in het Frans: mildiou), de ergste sinds decennia. Het zwaarst hierdoor getroffen zijn gebieden in het zuidoosten van het land, met voorop het departement Gard. Daar is sinds 1949 niet zo veel regen in het voorjaar gevallen als in 2008! Sommige percelen moeten hier als totaal verloren beschouwd worden voor de oogst 2008. Ook in aangrenzende departementen is de situatie buitengewoon ernstig. Zie bijvoorbeeld de Drôme en de Vaucluse in de Zuidelijke Rhône. Evenals in 2007 was het ook in Bordeaux weer flink raak. In de Aude (Languedoc) kreeg men weer met heel andere problemen af te rekenen In plaats van meeldauw stak hier oïdium de kop op.

Frankrijk - INAO geeft groen licht voor AOC Côtes de Bordeaux
Het INAO heeft zijn goedkeuring verleend aan de creatie van de appellation Côtes de Bordeaux. Op dit moment vormt die de paraplu voor vier afzonderlijke, individuele appellations: Côtes de Francs, Premières Côtes de Bordeaux en Cadillac, Côtes de Castillon en Côtes de Blaye. Côtes de Bourg - naar eigen zeggen het ‘enfant terrible' van Bordeaux! - wenst voorlopig (?) niet mee te doen. De nieuwe appellation wordt van kracht met de oogst 2008 en kent twee niveaus. Er is Côtes de Bordeaux als generieke appellation en Côtes de Bordeaux in combinatie met een van de namen Blaye, Castillon, Cadillac of Francs voor gemeenteappellations.

Frankrijk - Resistente wortelstok
Het onderzoekinstituut INRA in heeft officiële toelating gevraagd voor een nieuw ontwikkelde wortelstok die resistent is tegen nematoden (rondwormen), de parasieten die verantwoordelijk zijn voor de overbrenging van het virus court noué (fanleaf in het Engels). Dit in Frankrijk wijd verbreide virus zorgt voor een degeneratie van de wijnstok. De nieuwe wortelstok is voortgekomen uit een kruising tussen 140 Ruggieri en een hybride van Vitis Vinifera en Muscadinia Rotundifolia. Sinds 1999 zijn er tests uitgevoerd met de druivenrassen cabernet sauvignon en caladoc. In een besmette wijngaard bleek na 8 jaar van testen slechts 20% van de stokken aangetast te zijn tegen 100% van de veel gebruikte SO4. Ook bleken de symptomen van de ziekte veel minder ernstig dan bij de SO4.

Frankrijk - Classificatie Saint-Emilion definitief ongeldig verklaard
Een rechtbank in Bordeaux heeft beslist dat de classificatie voor Saint-Emilion uit 2006 definitief ongeldig is. Normaliter had die tot 2016 geldig moeten zijn, maar stuitte op de nodige klachten van bedrijven die zich gedupeerd voelden. Een aantal daarvan spande een rechtszaak aan met als belangrijkste argument dat de beoordeling niet eerlijk in zijn werk was gegaan. Zij hebben nu dus gelijk gekregen. Na een uitspraak in eerste aanleg was de gewraakte classificatie overigens al voor onbepaalde tijd opgeschort. Gepromoveerde châteaux is het daarom nu verboden hun nieuwe status op etiketten te vermelden. Binnen Saint-Emilion beraadt men zich nog over de vraag of het zin heeft in cassatie te gaan. De daarmee verbonden juridische procedure zou mogelijk twee jaar gaan vergen.

Italië - Authenticiteit Brunello gegarandeerd
Hoewel Brunello di Montalcino een Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) draagt en de wijnen per definitie dus ‘gegarandeerd' aan alle regels zouden moeten voldoen, heeft de Italiaanse regering nu verklaard in te zullen staan voor de kwaliteit ervan. In Montalcino was onrust ontstaan na dreigementen vanuit de VS - een zeer belangrijke exportmarkt voor Brunello - om draconisch strenge eisen aan de authenticiteit te gaan stellen. Brunello is namelijk in opspraak geraakt vanwege de verdenking dat een deel van de wijnen op illegale wijze geproduceerd wordt. Het vermeend illegale zit hem vooral in het bijmengen van niet-geautoriseerde druivenrassen als merlot of syrah om de wijn wat meer rijkdom en soepelheid te verlenen. De regels van de DOCG staan alleen de brunellokloon van de sangiovese toe.

Oostenrijk - Hagelschade
Delen van Oostenrijk zijn eind juni zwaar getroffen door zware onweersbuien die gepaard gingen met felle hagel. In totaal zijn hierdoor ongeveer 6.000 hectare getroffen, waaronder ook nogal wat wijngaarden. Vooral in de omgeving van Krems is veel schade aangericht. Ook rond Wenen en in het Burgenland was dat het geval.

Bron: Wijninformatiecentrum Den Haag / Rene van Heusden

Hans Moolenaar geen reacties

schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl