Hans Moolenaar Wijnkoperij
 
Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar WijnkoperijShop/Assortiment Hans Moolenaar WijnkoperijNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperijcontact met Hans Moolenaar WijnkoperijRoute naar Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Wijnkoperij Hans_Moolenaar


Nieuws van Hans Moolenaar

Duitse Wijnoogst 2010 - Klein maar fijn!

Het ziet ernaar uit dat Duitse wijnproducenten deze herfst de kleinste oogst in 25 jaar zullen binnenhalen. Volgens de laatste schattingen zal in 2010 slechts zeven miljoen hectoliter wijnmost worden geoogst, aldus het Duits Wijninstituut (DWI). Dit is een kwart minder dan vorig jaar. Ook in de rest van Europa worden geen uitschieters verwacht. De prognose van 165,5 miljoen hectoliter blijft ongeveer zes procent onder het vijfjarige gemiddelde.

De kwaliteit van het wijnjaar 2010 wordt in Duitsland als goed omschreven. Zowat een kwart van de totale oogst haalt het niveau van Prädikatswein.

'De reden voor de buitengewoon lage opbrengst zit hem in de eerste plaats in de beperkte vruchtzetting, een gevolg van de uiterst koele temperaturen tijdens de bloei van de wijnstokken', zegt Norbert Weber, voorzitter van het Deutscher Weinbauverband (vereniging van Duitse wijnproducenten). Bovendien zorgden maatregelen om de kwaliteit te bevorderen, zoals het selectief oogsten, voor een lagere opbrengst. De extreme weersomstandigheden in augustus maakten dit nodig om zo gezond mogelijke druiven binnen te halen. In enkele regio's leidden hagelbuien tot een nog lagere opbrengst. 'Het was geen gemakkelijk jaar voor onze wijnbouwers. Het vergde sterke zenuwen en heel wat geduld', aldus de voorzitter. Het geduld van de wijnproducenten werd beloond met een gouden oktobermaand. Laatrijpe druivenrassen, zoals Riesling, Silvaner of de verschillende Burgundersoorten, konden zo nog volop van de zon genieten. Op onze website (www.duitsewijn.be ) vindt u een uitvoerig oogstverslag uit de 13 wijnbouwgebieden.
De wijnen uit 2010 hebben over het algemeen wat minder body dan die van het afgelopen jaar. 'Onze witte wijnen onderscheiden zich dit jaar door hun typische frisse fruitigheid en door hun sprankelende, levendige karakter, twee eigenschappen die hier en in het buitenland op heel wat bijval kunnen rekenen. Omdat ze voldoende water en voedingsstoffen hebben gehad, zijn ze ook heel extractrijk. De rode wijnen zullen wijnliefhebbers evenmin ontgoochelen. Zij kunnen zich bovendien nu al verheugen op de voortreffelijke edelzoete specialiteiten van dit wijnjaar. Er werd Trockenbeerenauslese met een recordmostgewicht van meer dan 250 graden Oechsle geoogst', benadrukt Weber. Omdat de opbrengst dit jaar heel krap is, gaat hij ervan uit dat niet veel producenten het risico zullen nemen druiven te laten hangen om Eiswein te maken.
Door de vrij grote schaarste denkt de sector dat de wijnprijzen dit jaar lichtjes zullen stijgen. 'Wij verwachten zeker geen grote prijsstijgingen', zegt Monika Reule, directrice van het DWI. 'Door de sterke concurrentie op de internationale wijnmarkt en prijsbewuste consumenten is dat niet haalbaar. De relatief goede oogstresultaten in onze grote importlanden zoals Frankrijk en Spanje, scherpen de marktsituatie nog aan, waardoor het de komende jaren een hele uitdaging zal zijn om ons marktaandeel vast te houden. De prijsaanpassingen die hier en daar werden aangekondigd, zullen trouwens in de meeste gevallen niet volstaan om het inkomensverlies goed te maken', aldus Reule.

Bron: Duitse Wijn / Alain Jacobs

Hans Moolenaar 16 11 2010 geen reacties

Gouden Glasbak 2010...

... Staat in Bloemendaal!

Gouden Glasbak voor Bloemendaal

NIEUWEGEIN -  Bloemendaal, na Blaricum de duurste gemeente in Nederland om te wonen, heeft sinds donderdag ook een Gouden Glasbak. De gemeente maakte bekend dat zij de jaarlijkse trofee heeft gewonnen voor de plaats waar per hoofd van de bevolking het meeste glas werd ingezameld.

Bloemendaal kreeg de Gouden Glasbak donderdag tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres in Nieuwegein.

Bron: De Telegraaf

Check ook: Man Bijt Hand 12.11.2010 http://player.omroep.nl/?aflID=11679574

Hans Moolenaar 13 11 2010 geen reacties

Foto's Wijnproeverij SnowPlanet 7.11.2010

Hans Moolenaar Wijnkoperij  Prachtige foto's van Ron de Gruyl van onze Wijnproeverij: Check!http://www.ronweb.nl/wijnproeverij/

Hans Moolenaar 10 11 2010 geen reacties

schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl