Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Frankrijk - Nieuwe AO… | | Openings wijnaktie me… »

Nieuwsfeiten

Chili: massale aanplant in nabije toekomst?

Op basis van toekomstprognoses in het door de Chileense regering uitgegeven rapport Chilean Agriculture 2014 zou Chili de komende jaren zijn aanplant met de helft moeten uitbreiden om te kunnen blijven voldoen aan de internationale vraag. Het rapport gaat voor het jaar 2014uit van een export van ruim 10 miljoen hectoliter op een totale productie van bijna 13 miljoen. (Ter vergelijking: in 1995 bedroeg de productie nog maar 3,1 miljoen hectoliter!) Dit volume zou goed zijn voor een waarde van ongeveer 1,5 miljard euro. Om dit te kunnen realiseren moet de huidige aandplant (112 duizend hectare in 2004) met 67 duizend hectare worden uitgebreid. Een dergelijke uitbreiding van de aanplant is gebaseerd op een scenario van maximale groei met jaarlijks 8% in volume en waarde. Bij een wat gematigder scenario met 5% groei zouden de cijfers voor 2014 uitkomen 10,4 miljoen hectoliter totaal, waarvan 7,6 miljoen voor export bij een waarde van 1,1 miljard euro. De Chilenen laten zich kennelijk niet afschrikken wereldwijde overproductie.

Nieuw Zeeland: Dreiging van phylloxera

In Nieuw Zeelands zuidelijke regio Central Otago, bekend om zijn Pinot Noir, heeft de ontdekking van een nieuwe besmettingshaard van de druifluis phylloxera voor toenemende ongerustheid gezorgd. Het is de tweede sinds 2002. Tot dan toe meende men dat het gebied vanwege zijn zandige en stenige bodem geen last zou krijgen van phylloxera. Gelet op de omstandigheid dat ongeveer 40% van de wijngaarden in Central Otago zijn aangeplant met wortelechte stokken, is de enige optie om het probleem op te lossen heraanplant met gebruikmaking van resistente wortelstokken. De noodzaak dringt zich vooral op bij iets oudere bedrijven, die medio jaren '90 hun wijngaarden aanplantten. Bij recentere aanplant is al veel meer gebruik gemaakt van enting op onderstokken.

Australië: Rooien tegen overproductie

De Australische wijnbouwsector kampt na jaren van ongebreidelde expansie met een stagnerende afzet. En bijgevolg met een 'grape glut', een overaanbod aan druiven. Het probleem heeft zich de afgelopen tijd vooral doen voelen bij druiventelers, die ofwel genoegen moesten nemen met minimumprijzen ofwel hun fruit niet verkocht kregen. Australische wijnbedrijven hebben momenteel een onverkochte voorraad wijn van naar schatting een miljard liter. Vandaar dat vanuit de branche inmiddels voorstellen zijn gedaan om wijngaarden te gaan rooien. Het zou daarbij met name moeten gaan aan druiven voor rode wijn, zoals… cabernet sauvignon! Een ander gevolg van het overaanbod is een neerwaartse prijsdruk in het basis- en middensegment.

Bron: Wijninformatiecentrumgeen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl