Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Jazz & Music Bloemend… | | Wijnproeverij Rieslin… »

Nieuwsfeiten

Duitsland - Mosel-Saar-Ruwer wordt Mosel, QmP wordt Prädikatswein
De Duitse regering heeft begin augustus twee maatregelen goedgekeurd die voor een ingrijpende verandering van de Duitse wijnetiketten zullen gaan zorgen. Beide komen neer op een vereenvoudiging van bestaande benamingen.
Wijnen uit het Anbaugebiet Mosel-Saar-Ruwer zullen vanaf najaar 2007 alleen nog maar op de markt komen met de herkomstbenaming Mosel. Deze maatregel is genomen op verzoek van het Weibauverband - de overkoepelende regionale brancheorganisatie - van Mosel-Saar-Ruwer zelf.

Tevens is besloten om op landelijk niveau de kwaliteitscategorie 'Qualitätswein mit Prädikat' (QmP) te veranderen in 'Prädikatswein'. De status van de gewone Qualitätswein (QbA) blijft onveranderd.  Over de instelling van een eventueel Reinheitsgebot voor Prädikatsweine - in navolging van dat voor Duits bier - is (nog) geen beslissing genomen.

Frankrijk - Regels voor Bordeaux Supérieur aangescherpt
Door de crisis in het nauw gebrachte producenten van Bordeaux Supérieur krijgen wellicht wat meer ademruimte. De regels voor wat als Bordeaux Sup uitgebracht mag worden zijn aangescherpt. Het betekent ondermeer dat geen oneigenlijk gebruik meer gemaakt mag worden van wijnen uit andere appellations. Nieuw is de wettelijke bepaling dat wijnen die de AOC dragen minimaal tot 1 juli van het jaar na de oogst moeten worden opgevoed. Die datum werd tot nu toe door individuele producenten alleen aangehouden op vrijwillige basis. De handel in Bordeaux onttrok zich er echter massaal aan om zo snel mogelijk tot Bordeaux Sup gedeklasseerde wijnen uit andere appellations te kunnen verkopen. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn met 30% van de productie in Côtes de Castillon.
Het totale volume 'oneigenlijke' Bordeaux Sup wordt geraamd op 90 duizend hectoliter per jaar, dat voor generieke Bordeaux op 130 duizend. Het is de bedoeling dat deze handelwijze in heel Frankrijk verboden wordt om zodoende een gezondere marktsituatie te creëren.


Frankrijk - Optimisme in de Bourgogne

Een van de regio's die zich aardig lijkt te kunnen onttrekken aan de heersende malaise binnen de wijnbouw is de Bourgogne. In de eerste zes maanden van 2006 stegen de verkopen van witte wijnen met 11% ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar, die van rood zelfs met 33%. De uitvoer, goed voor ongeveer de helft van alle verkopen, steeg met ruim 10% in volume en waarde. Als verklaring voor deze positieve ontwikkeling wordt o.a. de zeer goede kwaliteit van de jaargangen 2004 en 2005 genoemd, terwijl in de VS de film Sideways een grote vraag gecreëerd heeft voor wijnen op basis van pinot noir.

Bron: Wijninformatiecentrumgeen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl