Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Saint-Emilion Herzien… | | It takes a lot of bee… »

Nieuwsfeiten

Duitsland - Lastige oogst 2006
In diverse gebieden in Duitsland heeft de combinatie van regen en relatief milde temperaturen dit najaar gezorgd voor een gecompliceerde oogst. Dit kwam door een plotselinge versnelling in de rijping met tegelijkertijd een zich snel ontwikkelende rotting van de onedele soort. Niet alleen zuidelijke gebieden als Baden en de Pfalz kregen hiermee te kampen, maar meer noordelijke gebieden als Rheingau en Moezel evenzeer. Daardoor was in vele gevallen een snelle pluk noodzakelijk om eventuele schade door meer regen te voorkomen. Positief is wel dat het met de rijpheid van de druiven  over het algemeen goed zit. De mostgewichten liggen in de regel boven het langjarig gemiddelde.
Frankrijk - Oogst 2006 geraamd op 53,9 miljoen hectoliter
Volgens ramingen van de statistische dienst van het Franse ministerie van landbouw zal de oogst 2006 53,9 miljoen hectoliter bedragen. Dit volume is verdeeld over 24,1 miljoen hl voor wijnen met herkomstbenaming (VQPRD), 15,2 miljoen hl voor vins de pays, 9,1 miljoen hl voor basiswijn voor de productie van Cognac en 5,5 miljoen hl voor vins de table.
Frankrijk - Houtsnippers beperkt toegestaan voor AOC-wijn
Houtsnippers mogen in Frankrijk voortaan bij de productie van bepaalde AOC-wijnen gebruikt worden, zij het alleen in experimentele vorm. Producenten die willen experimenteren moeten dat eerst bij hun syndicaat aanvragen. In de kelder mogen ze de snippers alleen laten meetrekken tijdens de alcoholische en malolactische vergisting, niet in gerede wijn. De snippers zouden volgens het Institut National des Appellationsd'Origine (INAO) namelijk niet mogen dienen om de wijnen te 'aromatiseren'. Waarvoor dan wel? Volgens het INAO zouden snippers wellicht kunnen dienen als middel ter verbetering van de structuur, ter stabilisatie van tannines en anthocyanen (kleurstoffen) en voor een betere aromatische expressie van de cépages. Twee appellations hebben inmiddels al groen licht gekregen voor zulke 'stabiliserende experimenten', Côtes du Rhône en Muscadet.
Frankrijk - Productie vin de table maximaal 110 hl/ha
Frankrijk heeft voor de productie van tafelwijnen na enig onderhandelen een limiet gesteld van 110 hectoliter per hectare. Dit is een verlaging van 20 hectoliter per hectare ten opzichte van de limiet van vorig jaar, die op 130 hl/ha stond. Oorspronkelijk was de Franse regering van plan om een beperking tot 90 hl/ha in te voeren in de strijd tegen de structurele overproductie van wijn. Dat er een compromis is bereikt op een hoger niveau, komt door protesten van de Franse organisatie van producenten van tafelwijnen. Deze organisatie wees er op dat in Italië en Spanje helemaal geen productiebeperkingen gelden, zodat de Franse boeren niet meer goed zouden concurreren met hun zuidelijke collega's. Europa zwijgt ondertussen in alle talen.
Frankrijk - Government warning!
Gaat Frankrijk de VS achterna? Het heeft er alle schijn van. Franse wijnproducenten zullen op de (rug)etiketten van hun wijnen die in eigen land verkocht worden voortaan een waarschuwing moeten opnemen dat het nuttigen van een alcoholhoudende drank als wijn schadelijke gevolgen kan hebben voor zwangere vrouwen.
Italië - 2006 laatste oogst Tocai
Er is geen ontkomen aan: 2006 is voor producenten in Friuli het laatste oogstjaar waarvan wijn nog onder de benaming Tocai op de markt mag worden gebracht. Volgend jaar is het gebruik van de naam toacai friulano verboden op basis van een verdrag tussen de Europese Unie en Hongarije over het gebruik van namen op etiketten. Alleen wijnen uit Tokaj zullen dan nog de naam Tokaj(i) mogen gebruiken. Eerder al moesten de Elzassers hun tokay d'Alsace - met de nodige tegenzin - omdopen in pinot gris. Ook in Friuli heeft men geprobeerd om onder de verplichte naamswijziging uit te komen, maar tevergeefs. Hoewel in Friuli al geruime tijd wijn onder de noemer Tocai friulano geproduceerd is, wordt dat van nu af aan Friulano. Deze naam refereert alleen nog aan de streek van herkomst, niet aan het druivenras in kwestie. Over de exacte identiteit en herkomst van de druif tocai friulano bestaat overigens nog altijd de nodige onenigheid.

Oostenrijk - Mittelburgenland tweede DAC
Sinds juli 2002 staat de Oostenrijkse Wijnwet toe om kwaliteitswijnen met een typisch regionale herkomst en een duidelijk smaakprofiel uit te brengen onder de naam van het herkomstgebied met de toevoeging DAC, Distrctus Austriae Controllatus. Na de Grüner Veltliner uit het Weinviertel is er nu een tweede DAC-wijn gekomen, en wel een rode. Het is Blaufränkisch uit Mittelburgenland.
Aanvankelijk waren er plannen voor een veel ruimere Burgenland DAC, maar die strandden op de te grote diversiteit binnen het gebied. In het geval van Mittelburgenland was de keuze van één enkele wijn met een duidelijk regionaal karakter, c.q. voor Blaufränkisch, veel makkelijker. Voor de hand liggend zelfs, want nergens anders in Oostenrijk staat zoveel Blaufränkisch aangeplant als hier. De druif is er goed voor 55% van de totale aanplant.
Wijnen met de benaming Mittelburgenland DAC moeten gemaakt worden van het druivenras Blaufränkisch. Het minimum alcoholgehalte is 12,5%, de maximaal toegestane hoeveelheid restsuiker 2,5g/l. Als stilistische kenmerken gelden een geurenspectrum van bramen en kersen in combinatie met nadrukkelijk fruit en kruidige tonen in de smaak.
De versie die vanaf 1 maart van het jaar na de oogst op de markt komt, mag ofwel op staal ofwel op traditioneel groot foeder opgevoed zijn en bezit geen barriquetoon. Deze wijnen mogen als extra aanduiding de benaming Classic dragen. Gebruik van merk- of wijngaardnamen is toegestaan, samen met een wat steviger stijl wijn en opvoeding in gebruikte barriques.
Daarnaast komt er Mittelburgenland Reserve DAC. Hieronder vallen krachtige wijnen met opvoeding in nieuwe barriques. Ze mogen pas vanaf 1 maart in het tweede jaar na de oogst in de verkoop komen.
Van de primeurjaargang 2005 zullen naar schatting 800.000 flessen van ruim 40 producenten onder de benaming Mittelburgenland DAC op de markt gebracht worden.
VS  - Nieuwe etiketteringsnormen voor Sonoma
In navolging van Napa heeft nu ook Sonoma strengere regels gesteld voor het gebruik van de gebiedsnaam. Wijnen met de naam Sonoma moeten voor tenminste 75% bestaan uit druiven die in Sonoma County geteeld zijn.

Zuid-Afrika - Ontalcoholiseren toegestaan
Zuid-Afrika heeft zich geschaard in het rijtje van landen - met o.a. Australië en Californië - dat het ontalcoholiseren van wijn officieel toestaat. Toegelaten hiervoor zijn technieken, waaronder enkele behoorlijk radicale, zoals nano-filtratie, omgekeerde osmose, distillatie of centrifugering. Enkel de makkelijkste oplossing, aanlengen met water, is verboden. Op het etiket van wijnen die een ontalcoholisering hebben ondergaan hoeft een en ander niet vermeld te worden.

Bron: Wijninformatiecentrumgeen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl