Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Accijnskwestie | | Nieuwsfeiten »

Oogst Europa 2006

Een slecht jaar voor de zenuwen van wijnboeren, 2006. Met een (te) koel voorjaar, een hittegolf à la 2003 in juli, een over het algemeen koele maand augustus en ter afsluiting weer mooi warm weer dat ineens voor een snelle rijping zorgde. In sommige gebieden viel echter ook veel te veel regen op het verkeerde moment in september. In bepaalde gevallen leidde dat tot panieksituaties, tot de noodzaak om overijld te plukken en tot de noodzaak om genoegen te nemen met minder en/of niet optimaal rijp fruit. In andere gevallen zorgde stabiel najaarsweer juist voor ideale rijpings- en oogstcondities. Zodoende is 2006 in Europa nogal wisselend uitgevallen, zeker in landen als Frankrijk en Duitsland. Italië en Spanje op hun beurt hadden het een stuk makkelijker.

Frankrijk
Frankrijk is en blijft nog altijd de belangrijkste leverancier voor de Nederlandse markt. Vandaar een speciale uitsplitsing naar gebied.

Alsace - Regen spelbreker
Na een vrij frisse en natte lente, die resulteerde in een laat uitbotten en verdere uitloop, en uitstekende omstandigheden in juni kwamen de wijnstokken op het gebruikelijke tijdstip tot bloei. Dankzij de zonnige maand juli kon zelfs een beetje tijdwinst worden geboekt. In augustus kon droogte voorkomen worden door de wat lagere temperaturen. Bovendien zorgde regenval voor een uitstekende verhouding tussen zuurgraad en suikers. Ook de weersomstandigheden in de eerste helft van september waren ideaal voor een goede rijping. De pluk voor Crémant d'Alsace begon op 11 september, die voor stille wijnen twee weken later. Helaas was toen net een periode met veel regen en vrij hoge temperaturen aangebroken, ideale omstandigheden voor rotting. Vooral bij pinot blanc en riesling leidde dit tot een aanzienlijk verlies in kwantiteit. Snel en selectief plukken was absolute noodzaak. Over het algemeen lijken de wijnen te worden gekenmerkt door een vrij hoge zuurgraad en een kwaliteit die wisselt van poducent tot producent. Alleen wie geen fouten maakte, kon goede wijnen maken. Dankzij een verbetering in de weersomstandigheden na 7 oktober kon een aantal producenten een goede oogst aan vendanges tardives en sélections de grains nobles binnenhalen van riesling, pinot gris en gewurztraminer. De opbrengst van 1.720.00 hectoliter is weliswaar iets hoger dan die van vorig jaar, maar toch lager dan aanvankelijk verwacht.

Champagne - Chardonnayjaar
2006 is een redelijk jaar voor de Champagne. Ook hier was er een afwisseling van warm en koud. In Epernay was het in juli 5,2 graden warmer dan normaal! Voldoende regen zorgde er voor dat geen toestanden als in 2003 optraden waardoor de stofwisseling van de stokken stagneerde. Een strook dorpen in het westelijke deel van de streek kreeg op 4 juli zeer zware schade als gevolg van een vernietigende hagelbui. Het historische kerngebied bleef ongedeerd. September was in de Champagne verre van optimaal en zorgde voor de nodige complicaties. De chardonnay, geplukt vanaf midden september, lijkt het er in 2006 het beste van afgebracht te hebben. De veel gevoeliger pinot noir, die pas een week later geoogst kon worden, wat minder. Kenmerkend voor 2006 zijn vrij lage zuren (7,5 gr/l) bij een goede pH en 'bevredigende' suikerwaarden. Sommige producenten maken een vergelijking met 2002. Naar alle waarschijnlijk goed genoeg om millésimés (wijnen met oogstjaar) uit te brengen.

Loire - Wisselend succes
De Loire heeft in 2006 gemengde resulaten te zien gegeven. Muscadet, Anjou en Touraine hadden te lijden onder het slehte weer en de daaruit vortvloeiende problemen in de wijngaard. Na 15 augustus regende het onophoudelijk. Om gezond fruit te kunnen binnenhalen was men daardoor gewdongen de oogst met 20 tot 30% te beperken. De beste kwaliteit werd bereikt door degenen die hun druiven vroeg plukten, maar de wijnen blijven in rijkdom wel een stuk achter bij die uit 2005. De wijdverspreide grijze rotting betekende dat de edele rotting weinig kans kreeg. De opbrengst van edelzoete liquoreuze wijnen ligt zodoende de helft lager dan normaal. Winnaars zijn dit jaar de appellations van de oostelijke, ver landinwaarts gelegen regio Centre met o.a. Sancerre en Pouilly-Fumé. Sauvignons hier vandaan komen kwalitatief gezien dicht in de buurt van 2005.

Bordeaux - Merlotjaar
Was er in een persbericht in de tweede week van augustus nog sprake van fantastische uitzichten op al weer een 'jaar van de eeuw', nu blijft hoogstens een 'klassiek' jaar over. De schoen wringt hem vooral bij de cabernet sauvignon. Het leek lange tijd allemaal zo mooi dankzij de warmte in juni, juli en september. De gemiddelde temperatuur lag voor het groeiseizoen 2006 zelfs wat hoger dan voor 2005, ondanks de welkome afkoeling in augustus. Het gevolg was een snellere bloei en verkleuring dan gemiddeld. Tot halverwege augustus was het ook een droog seizoen, maar in september ging het al snel van kwaad tot erger. De laatste fase van de rijping was door de teruggekeerde warmte overigens opvallend snel verlopen. Een tweede 2005 leek in de maak. In een paar weken tijd viel echter 300 mm! De droge witte zijn aan deze regendans ontsnapt. Merlot had al op tijd een goede rijpingsgraad, met potentiële alcoholpercentages tot 14,5% aan toe, maar de later rijpende cabernet sauvignon was nog lang niet zo ver. Kenmerkend is ook een hoogst ongelijk rijpingverloop, zelfs binnen individuele percelen. Een cruciaal punt voor het slagen van de oogst was het werk in de wijngaard in de vorm van het verwijderen van trossen druiven en bladeren om toch een optimale rijping te bewerkstelligen en de kans op rotting te verkleinen. Spuiten tegen oïdium en meeldauw al evenzeer. Producenten met te grote opbrengsten kwamen ernstig in de problemen met de rijpheid van hun fruit. Overdreven extractie is alvast geen oplossing vanwege de onrijpe tannines van de cabernets. Voor Sauternes en overige liquoreuze wijnen zal 2006 evenmin als een groot jaar de boeken ingaan.

Bourgogne & Beaujolais - Ruim voldoende
De Bourgogne kende in 2006 een uiterst grillig groeiseizoen. Op een lange, koele winter volgde een koel en nat voorjaar. Pas in juni begon het beetje warmer te worden. Juli was ook in de Bourgogne erg heet, augustus daarentegen veel koeler dan normaal. Nat op de koop toe, zij het niet zo erg als in Nederland. Chablis kreeg plaatselijk wat hagel, terwijl in de Côte d'Or oïdium en meeldauw de kop opstaken. Vooral de pinot noir had daar veel last van. Eind augustus en in september ging alles evenwel een stuk beter dankzij aanhoudend mooi weer. Met de rijping kwam het daadoor uiteindelijk weer goed. Vreemd genoeg gaf Chablis hogere temperaturen te zien dan de veel zuidelijker Mâconnais, zodat de pluk daar eerder begon. Een beetje de omgekeerde wereld. Het was van belang om gegeven de plotseling snelle rijping en het gevaar van rotting snel en selectief te plukken. Bij de chardonnay is was de opbrengst vrij bescheidener als gevolg van kleine druiven door een niet optimale vruchtzetting. Saillant detail: tijdens de veiling van de Hospices de Beaune werden met name voor de witte wijnen van 2006 opmerkelijk hoge prijzen geboden. Ook al lijken de witte het er het beste van af te hebben gebracht, of die recordprijzen gerechtvaardigd zijn is vraag twee. In de Beaujolais redde het mooie septemberweer de oogst na de te warme maand juli en de te koude augustus. 2006 wordt er omschreven als een correct jaar en lijkt de eigenschappen van 2004 (fruit) en 2005 (structuur) te combineren. De natuurlijke alcoholgraden schommelen tussen 11º en 13º bij een goede kleur en dito zuren.

Rhône - Doorslaggevend succes
De Rhône is een van de winnaars binnen Frankrijk, zo niet dé winnaar van 2006. Zowel in het noordelijke als het zuidelijke deel. De angst voor een canicule als in 2003, met in juli temperaturen van rond 40ºC is niet bewaarheid. De ongewoon koele nachten en ochtenden in augustus zorgden juist voor een vertraagde rijping met de ontwikkeling van een bijzonder aromatisch potentieel. Een vlekkeloos verder verloop van de rijping resulteerde in wijnen met veel kleur, goede mostgewichten, rijpe tannines dankzij een perfecte fenolische rijpheid en voldoende zuren. De pluk ging over het algemeen halverwege september van start. Afgezien van een plaatselijke regenbui bleef het prachtig weer tot het eind van de maand en daarmee tot aan het einde van de pluk. Meegenomen in Côte-Rôtie was het behoorlijke volume van 2006, geen overbodige luxe na de erg kleine oogsten in 2003 en 2005. Ook in Châteauneuf-du-Pape kon na drie opeenvolgende droge jaren met droogte wat meer geplukt worden, al bleef de opbrengst relatief gezien laag. Verder is er volop reden tot tevredenheid, want met uitzondering van het verregende 2002 heeft het zuiden sinds 1998 een prachtige serie jaargangen gehad. Niets dan opgetogenheid derhalve en vergelijkingen met 1990...

Provence & Corsica - Goed
De Provence heeft het voordeel dat de schommelingen van jaar tot jaar hier minder zijn dan in de rest van Frankrijk, inclusief de zo dichtbij liggende Languedoc. Zo regende het in de Provence het in 2006 zowel voor als tijdens de pluk wat meer dan aan de andere kant van de Rhône. Rijpheid, zuurgraad en kleur zijn over het algemeen in orde. Hier en daar klinkt zelfs lichte bezorgdheid over de stevige alcoholpercentages, met name van de grenache. Op Corsica had men daar veel minder last van, omdat onweer halverwege september gepaard ging met de nodige neerslag.

Languedoc & Roussillon - Zeer geslaagd
Opgetogen geluiden komen uit Languedoc en Roussillon. Het fruit werd in de regel perfect rijp en gezond binnengehaald. De oogstomstandigheden waren eind augustus en in de loop van september ideaal met droog en zonnig weer. 's Morgens koel, in de middag warm. De wijnen beschikken over rijpe tannines, goede zuren en niet al te hoge alcoholpercentages. In de Roussillon liggen die overigens wat hoger dan in de Languedoc. Nog steeds in Roussillon heeft de syrah soms wat last gehad van de droogte en is er nogal wat verschil in opbrengst per perceel. Grenache deed het over de hele linie uitstekend.

Sud-Ouest - Jaar van de wijnmaker
Als het in Bordeaux regent, druppelt het in de Sud-Ouest... Zo ook in 2006. Appellations als Bergerac en Madiran kregen te maken met een nat najaar en de spreekwoordelijke uitdagingen voor producenten om er toch nog iets goeds van te maken. Beter zag het eruit in gebieden meer landinwaarts, zoals Gaillac. Men kon daar plukken voor het water met bakken naar beneden begon te komen.

Duitsland - Stalen zenuwen a.u.b.
Uit Duitsland hadden producenten in 2006 meestal te maken met uiterst gecompliceerde oogstcondities. De bepalende factoren: een plotselinge snelle rijping dankzij het warme weer van begin september en het opduiken van onedele rotting als gevolg van regen. In plaats van een gebruikelijke wekenlange pluk was in 2006 geen dag te verliezen. Een persbericht van de organisatie van Moezelproducenten sprak daarom van een Herbstkrimi. Met de mostgewichten zit het over het algemeen wel goed. De grens van 100°Oechsle werd tenminste vaak overschreden. De zuren zijn dit jaar daarentegen aan de lage kant. Wat ook vast staat: door de problemen in de wijngaard en de daaruit voortvloeiende noodzaak van strenge selectie zijn de opbrengsten laag uitgevallen.
De Ahr heeft het goed gedaan, omdat die gespaard bleef voor al te veel neerslag. De mostgewichten voor spätburgunder kwamen zodoende in de buurt van die in 2003, d.w.z. boven 100°O. Zowel kwalitatief als kwantitatief lijkt 2006 hier zeer geslaagd..
In Baden viel wel veel water en dus was selectief plukken het parool. Dit betekende een daling in opbrengst met 12% ten opzichte van vorig jaar. Het aandeel Prädikatswijnen zal op ongeveer 40% uitkomen. Zogeheten Burgundersorten (pinot blanc, gris en noir) hebben het hier het beste gedaan.
Franken kende een vrij droog jaar tot begin oktober. Vroege rassen als müller-thurgau profiteerden daarvan. Riesling lag echter een stuk moeilijker. De mostgewichten liggen in de regel rond 90°O, wat voor Franken heel netjes is. De kwaliteit varieert van goed tot zeer goed, met wijnen die goed in hun zuren zitten.
In de Hessische Bergstraße werd midden september al een Müller-Thurgau TBA met 304°O geoogst, een indicatie voor de over het algemeen hoge suikerwaarden. Het volume was echter net als afgelopen jaar weer aan de krappe kant.
De Rieslings uit de Steillagen van de Mittelrhein liggen qa mostgewicht veelal boven 100° O bij een vrij lage zuurgraad. Gunstg is wel het hoge aandeel wijnsteenzuur. Ook positief is de veel grotere opbrengst dan vorig jaar, zij het dat die toen extreem klein was.
De oogst 2006 in Mosel-Saar-Ruwer werd in hoge mate beopaald door zwoele, vochtige omstandigheden. Begin oktober moet de riesling al in rap tempo geplukt worden. Producenten met wijngaarden op steile hellingen (met goede afwatering!) die wel verplicht zijn om met de hand te plukken, kwamen er het best van af. Mostgewichten bereikten regelmatig 100°O. Gelet op het eerdere verloop van de vegetatie met voldoende water zijn de wijnen behoorlijk mineraal van karakter bij een relatief lage zuurgraad. De opbrengst viel een stuk kleiner uit dan gehoopt.
Een vergelijkbaar verhaal voor de Nahe, met de regen in september als grote spelbreker. Ook hier moest vroeg geplukt worden. Op 20 oktober was alles al binnen. De wijnen hebben voldoende inhoud en fruit, bij al weer bescheiden zuren. Ze zullen dus vrij snel toegankelijk zijn.
Een recordoogst voor de Pfalz, tenminste wat betreft de snelheid van de pluk. Verder: lage opbrengst - vooral in de Mittelhaardt -, bevredigende kwaliteit, een hoog aandeel Prädikatswijnen in fruitige stijl. Maar bij lange na niet op het niveau van 2005.
In de Rheingau komt ongeveer de helft van oogst in aanmerking voor Prädikatswijn op basis van mostgewichten voor riesling en spätburgunder boven 90°O, met de aantekening dat spätburgunder het wat beter lijkt te hebben gedaan dan riesling. Ook zijn er de nodige edelzoete wijnen geoogst.
In Rheinhessen was men door de nattigheid gedwongen tot een turbopluk, die medio oktober al afgesloten was. Gelukkig waren de mostgewichten al hoog in een vroeg stadium van de rijping. Bij laat rijpende rassen als riesling ging de slectieve pluk ten koste van de opbrengst. De kwaliteit varieert van gemiddeld tot zeer goed. Vooral rode wijnen lijken goed te zijn geslaagd.
Saale-Unstrut kreeg niet zo veel regen en kende een zeer geslaagde oogst met een verhoudingsgewijs rustig verloop. Goede rijpheid, goede zuren en over het algemeen wart rijkere wijnen dan in 2005. En bovendien ook nog eens de helft meer aan volume. Ook het nog oostelijker gelegen Sachsen had veel minder problemen dan gebieden in het westen. Zodoende is 2006 hier mogelijk beter uitgevallen dan 2005. De uitzondering die een regel bevestigt. Württemberg tenslotte kreeg te maken met het nodige verlies aan opbrengst, maar de plaatselijk zeer geliefde Trollinger deed het behoorlijk.


Italië - Goed tot zeer goed
Italië kende over het algemeen een vrij wisselvallig voorjaar. Juni en juli waren droog en de nodige hitte, augustus wisselvallig en aan de natte kant. In het noorden ging dat nogal eens gepaard met hagel. Eind augustus begon een periode van rustig, warm weer die tot een ongestoorde rijping leidde. Een verstoring van de rust eind september bleek gelukkig van korte duur. Op Sicilië werden de eerste druiven reeds halverwege augustus geplukt bij temperaturen van boven de 30 graden, maar voor 'klassieke' druiven als sangiovese in Toscane en nebbiolo in Piemonte duurde het tot eind september, begin oktober voor men daar mee begon. Voor de Bordeauxvariëteiten in de Maremma en Bolgheri was minder geduld nodig. Half september was de pluk daar al in volle gang. Vooral in de noordelijke en centrale regio's van Italië lijkt 2006 een doorslaand succes te zijn geworden, ook al ligt de opbrengst ietsje onder die van afgelopen jaar.
Voor Toscane is 2006 een groot succes geworden. Men spreekt er zelfs van een ***** jaar en een 'memorabele oogst', dus dat belooft wat. Dankzij ideale weersomstandigheiden plukten producenten in Chianti druiven met veel suikers, veel concentratie, goede fenolische rijpheid (van de tannines). Kortom, fruit van een kwaliteit die de nodige Riserva-wijnen zal gaan opleveren. Identieke geluiden komen uit Montalcino voor de plaatselijke Brunello: goede rijpheid, gezonde druiven, ideale analyse, hoera-semming..
Nog meer positieve berichten, maar dan uit noordoostelijke regio's als Trentino-Alto Adige, Veneto (o.a. Soave) en Friuli. Ook hier deed de mooie nazomer goed werk, met als resultaat langzaam en perfect rijpende druiven, niet te hoge opbrengsten. A la 2003, maar met betere zuren. In Piemonte was regen tijdens de oogst van de nebbiolo enigszins spelbreker. Om die reden zal de kwaliteit in DOCG's als Barbaresco en Barolo goed zijn, maar niet uitzonderlijk.


Oostenrijk - Euforie
Anders dan Duitsland bleef Oostenrijk gespaard voor onplezierige grillen van de natuur. Het kende na de warmte in juli en de welkome regen in augustus een schitterende, stabiele herfst met ideale omstandigheden voor de laatste rijpingsfase van de druiven. Zodoende is her en der al de term Jahrhundertwein gevallen. Qua volume is sprake van een gemiddeld jaar.
In Niederösterreich - de verzamelnaam voor de gebieden langs en ten noorden van de Donau, zals Wachau, Kamptal, Weinviertel etc. - is sprake van uitstekend gestructureerde Veltliners en Rieslings met zowel fruit als zuren. Het mooie weer maakte het daar mogelijk om nog zeer laat te plukken. In Kamptal bijvoorbeeld kon de oogst doorgaan tot half november. In het Burgenland was men al eerder klaar, afgezien van de botrytiswijnen uit de omgeving van de Neusiedlersee waarvoor de oogst zich tot laat in december uitstrekte. Ook hier heerst grote tevredenheid. Met name de regionale specialiteit Blaufränkisch heeft wijnen opgeleverd met alles erop en eraan. Sommigen vergelijken er 2006 met het grootse jaar 2000. Het enige pijnpuntje voor Oostenrijk ligt uitgerekend bij de zo belangrijke Grüner Veltliner. In het voorjaar verloor die nogal wat fruit - en daarmee dus potentieel volume - door coulure, voortijdig afvallen van druifjes in het voorjaar.


Spanje - Prima jaar
Spanje kende in 2006 betrekkelijk weinig problemen. Droogte speelde dit jaar in ieder geval geen al te grote rol van betekenis. Sterker nog, vooral gebieden in het noorden van het land kregen vrij veel neerslag. Ook hier profiteerde men optimaal van een prachtige maand september met ideale oogstcondities. Naar schatting ligt de opbrengst gemiddeld 10 tot 12% boven die van 2005, terwijl de kwaliteit over de hele linie als zeer goed en zelfs uitstekend wordt omschreven


Portugal - Warm en droog
Warm, warm, warm. En droog. Nog maar weer eens een extreme zomer nadat dat de drie voorgaande jaren ook al het geval was geweest. Een en ander leidde in de meeste gebieden tot een kleinere opbrengst en zeer rijpe druiven. In zowel Bairrada, Estremadura, Ribatejo en Douro daalde het volume met 10% of meer ten opzichte van 2005. In de zuidelijke Alentejo steeg dat daarentegen juist met 20%. Vinho Verde meldt een goede zuurgraad, Douro en Dão problemen met de rode wijnen door de hitte, Estremadura extreem lage zuren, Alentejo een heel goede kwaliteit. Het laat zich dus makkelijk raden welk gebied zich tot winnaar mag uitroepen.

Bron: Wijninformatiecentrum / René van Heusdengeen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl