Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Oogst Europa 2006 | | Aanbieding maart Cant… »

Nieuwsfeiten

Argentinië - Weer een goede oogst in 2007
Argentinië realiseerde in 2007 een oogst die qua volume ongeveer 5% boven die van 2006 is uitgekomen. In de regio's Mendoza en San Juan, samen goed voor ruim 90% van de nationale productie, was sprake van respectievelijk 4,5 en 12% meer druiven dan het jaar tevoren. Verklaringen hiervoor zijn een rimpelloos verloop van het groeiseizoen, beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater en het in productie komen van wijngaarden die recentelijk zijn aangeplant.

Australië - Meer water bij de wijn?

De brancheorganisatie Australian Winemakers' Federation heeft bij de bevoegde overheid een verzoek ingediend om meer water te mogen toevoegen aan wijn. Het gaat om een verhoging van 3 naar maximaal 7 cl per liter. Doel hievan zou niet zijn om alcoholische wijnen te verdunnen, maar om om makkelijker bepaalde klaringsmiddelen als bentoniet te kunnen oplossen.

Australië - Phylloxera bedreigt Yarra Valley
Naar schatting 70% van het wijnbouwgebied Yarra Valley wordt bedreigd door de uitbraak van een nieuwe haard van phylloxera in de regio Coldstream. De besmette wijngaard is onmiddellijk onder quarantaine geplaatst ter bescherming van de nabije omgeving. Geen overbodige maatregel, want in de hele Yarra Valley - thuisbasis voor ongeveer 100 wijnbedrijven - is nog geen derde van de aanplant geent op resistente wortelstokken. Het gebied zat niet bepaald op dit soort nieuws te wachten. Door zware nachtvorst in oktober was immers al 40% van de oogst 2007 verloren gegaan.

Frankrijk - INAO declasseert 768 hectare wijngaard in Bordeaux
In Frankrijk worden langzaam maar zeker de touwtjes strakker aangehaald wat betreft de controle op naleving van regels en voorschriften die verbonden zijn met appellations. Het hiervoor verantwoordelijke INAO heeft vorig jaar 768 hectare wijngaarden in Bordeaux gedeklasseerd wegens ernstige tekortkomingen. Dit betekent dat de wijn ervan enkel nog als bijna waardeloze vin de table verkocht mag worden. De inspecteurs van het INAO hebben met name percelen aangepakt met een te laag aantal stokken, d.w.z. met een plantdichtheid die meer dan 20% onder het voorgeschreven minimum lag. Ze hebben daarbij ondermeer gebruik gemaakt van luchtopnamen van Google Earth. Ook verwaarloosde percelen met slecht gesnoeide stokken moesten het ontgelden. Opvallend is de sterke stijging van het aantal gedeklasseerde hectares in 2006 ten opzichte van dat in 2005. Met 768 tegen 365 was er sprake van ruim een verdubbeling. In 2004 ging het om slechts 277 hectare en in 2003 zelfs om 177. Wat de Bordelais te denken moet geven is dat, het verchil in omvang ten spijt, hun 768 hectare ook wel heel schril afsteken bij de 13 in Bergerac en omgeving.

Nieuw-Zeeland - Wijnexport groeit als kool
Nieuw-Zeelandse wijnen doen het internationaal al maar beter en beter. Producenten zagen hun export in 2006 zelfs met 30% in waarde toenemen tot ruim 600 miljoen NZ$, meer dan dubbel zo veel als twee-en-half jaar geleden. Vandaar dat nu al hardop gesproken wordt over 1 miljard als doelstelling voor 2010. Sauvignon Blanc blijft onverminderd Nieuw-Zeelands grootste succesnummer. Er werd in 2006 een kwart meer van uitgevoerd dan in 2005. Nog opvallender is evenwel de spectaculaire opkomst van Pinot Noir. Met maar liefst 41% meer export steeg die naar de tweede plaats.

Nieuw-Zeeland - Afbakening van wijngebieden
De Nieuw-Zeelandse wijnindustrie gaat werken aan een officiële begrenzing van zijn wijngebieden. De bedrijfstak is hiertoe verplicht na de goedkeuring van een nationale wet, de Geographical Indications (Wines & Spirits) Act. Ook de internationale WTO vraagt om een dergelijke afbakening. Het systeem functioneert voorlopig op vrijwillige basis. Pas medio 2008 zal het formeel van kracht worden.

Spanje - La Mancha boomt
Wijnen uit La Mancha, met afstand Spanjes grootste wijnbouwgebied, mogen zich verheugen in een steeds grote wordende populariteit. Afgelopen jaar steeg de export ervan met 13,8 %. In totaal 18,6 miljoen flessen gingen in 2006 naar het buitenland.

Spanje - Rioja laat chardonnay, sauvignon en verdejo toe
Producenten in Rioja mogen met ingang van de oogst 2007 chardonnay, sauvignon blanc en verdejo gebruiken voor hun witte wijnen. Ze zijn alleen toegestaan in assemblages en mogen daarvan voor hooguit 49% deel uitmaken. Tot nu toe waren voor witte Rioja alleen viura (macabeo), malvasía Riojana en de zeldzame garnacha blanca toegestaan. Bij rood is het voorlopig nog even wachten op de toelating van nieuwe 'internationale' druivenrassen. Kandidaten zijn met name cabernet sauvignon, merlot en syrah.

Spanje - Distillatie van 7 miljoen hectoliter wijn
Spanje is verreweg de grootste distillateur van wijn binnen de Europese Unie. Voor het campagnejaar 2006-2007 heeft het van Brussel toestemming gekregen om 7 miljoen hectoliter wijn te verstoken tot (consumptie)alcohol. Dat komt neer op 54% van het totale contingent van 13 miljoen hectoliter voor de Unie.als geheel en op 1/6 van het totale Spaanse oogstvolume in 2006. Een groot deel van de Spaanse wijnalcohol is bestemd voor de productie van brandy en likeurwijnen. Distillatie wordt daarnaast ook gebruikt als middel om de wijnmarkt te regulariseren, lees: vraag en aanbod met elkaar in balans te brengen.

Spanje - Rode Rueda onwettig verklaard
Door de uitspraak van een hoge Spaanse rechter is het per 5 januari 2007 verboden om nog langer rode wijn uit Rueda onder de DO te verkopen. De DO voor Rueda tinto (en rosado) was weliswaar in 2001 van kracht geworden, maar was sindsdien aangevochten door enkele producenten die zich er niet in konden vinden. Tegen de verwachting kregen die ook in hoger beroep het gelijk aan hun kant. Reeds gebottelde wijnen moeten nu als Vino de la Tierra de Castilla y León aangeboden worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

VS - Nieuwe AVA binnen Willamette Valley
Chehalem Mountains is de vijftiende AVA (American Viticultural Area) geworden binnen de staat Oregon. De appellation maakt deel uit van de Willamette Valley en ligt even ten zuidwesten van Portland. De nieuwe AVA telt binnen zijn grenzen 31 wineries en telers met in totaal ongeveer 650 hectare wijngaarden op de hoogst gelegen hellingen van de Willamette Valley. Door die ligging rijpen de druiven hier gemiddeld drie weken later dan in lager gelegen wijngaarden. Pinot noir is met afstand de favoriete druif, gevolgd door chardonnay en pinot gris.

Bron: Wijninformatiecentrumgeen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl