Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Nieuwsfeiten | | Nieuwsfeiten »

De Telegraaf van 27 Mei 2007

Uit De Telegraaf van zondag 27 Mei 2007:

Goed glas moet levendig, fris en jong zijn

Lekkere rosé voor ’n prikkie

door Pieter Nijdam

Het roséseizoen is dit jaar eerder begonnen dan normaal. Dat komt door het warme voorjaarsweer, maar ook door de veranderde smaak van de Nederlandse wijndrinker. Na jaren uit de gratie te zijn geweest, heeft rosé een indrukwekkende comeback gemaakt. De liefhebber kiest echter niet meer voor de zoete rosé d’Anjou van weleer, het is de droge en fruitige smaak die de boventoon voert.

Wij hebben voor u een aantal roséwijnen geselecteerd dat aan dit criterium voldoet. Uitgangspunt is daarbij een serieuze en elegante wijn met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De tijd van de flauwe roseetjes is dus voorbij. Goede rosé moet vooral levendig, fris en jong zijn. Europese wijnlanden met hun koele klimaat hebben een duidelijke voorsprong op de Nieuwe Wereld, waar de roséwijnen nogal eens geforceerd overkomen. Veel Franse wijnboeren hebben zich de afgelopen jaren met veel succes op de rosé geworpen. Nergens ter wereld is de variatie aan klimaat, bodem en druivensoorten zo groot als in Frankrijk, wat je terugproeft in de rosé. Er valt veel te ontdekken.

Maar ook Spanje en Portugal doen tegenwoordig goed mee. De rosé is hier wat steviger en voller, maar bij de maaltijd kan dat heel lekker zijn.

Er zijn grofweg twee manieren om rosé te maken. De eerste als ’bijproduct’ van rode wijn. Als het sap een uur of twaalf op de schillen heeft gestaan, laat men een deel weglopen om hier rosé van te maken. De rest wordt gewoon rode wijn, die daardoor ook wat krachtiger kan worden, omdat er meer schilletjes achterblijven voor minder sap. Deze vorm noemen de Fransen rosé de saignée, de wijn heeft ’gebloed’.

Maar door de populariteit, met name in Nederland, wordt er steeds vaker rosé gemaakt door alle schilletjes en sap een paar uur met elkaar in contact te laten, dan alles te persen en zonder schillen verder te laten gisten, zodat er een mooie, zalmkleurige wijn ontstaat. Drink rosé altijd zo jong mogelijk, dus van de jaargang 2006 of in het geval van de Nieuwe Wereld (Chili, Zuid-Afrika, etc.) zelfs 2007.

PROVENCE: licht & elegant

In de Provence zien we soepele, droge rosé met een lichte kleur. Dat wil niet zeggen dat hij minder smaak heeft. Integendeel: de rosé is hier zacht en elegant, bijna romig, mooi afgerond. Wel is rosé uit de Provence vaak iets duurder, vanwege de klandizie van ’goed gevulde’ toeristen aan de Côte d’Azur. Maar, het zijn ook wel de allermooiste roséwijnen die je hier kunt vinden.

Les Quatre Tours Signature 2006, Coteaux d’Aix-en-Provence bijvoorbeeld: heerlijk aardbeien en frambozen, elegantie en finesse, maar smaak, smaak en nog eens smaak. Geweldig.

Gastrovino, € 7,45 www.gastrovino.nl

LANGUEDOC: leve de landwijnen!

Een mooie bron voor stevige rosé, krachtig en kruidig, met veel kleur, is de Languedoc. Uit andere streken geïmporteerde druiven, zoals merlot of cabernet, worden meest verwerkt tot een smakelijke en betaalbare landwijn, Vin de Pays d’Oc, in vele varianten.

Comtesse de Marion 2006, Vin de Pays d’Oc

Gefabriceerd in de buurt van de stad Béziers door wijnmaker Jérome Vic, die een mooie compositie heeft gemaakt van grenache en syrah, twee zuidelijke druiven die kruidigheid en zwoelheid mooi met elkaar combineren tot een zachte en milde smaak, met heerlijk zomerfruit en een prima levendigheid.

Moolenaar, € 3,95 www.hansmoolenaar.nl

Domaine de la Colombette, Grenache 2006, Vin de Pays des Coteaux du Libron

Beroemd domein van de familie Pugibert, die niet alleen heerlijke witte en rode wijnen maakt, maar een uitstekende, smaakvolle rosé, lichtvoetig en geurig, frambozen en aardbeien, sappig, met pure frisheid en levendigheid.

Wijnkoperij Henri Bloem, € 4,95 www.henribloem.nl

Oléa 2006, Vin de Pays de l’Hérault

De landwijn van Hérault is een zusje van de Vin de Pays d’Oc, maar de Fransen maken het graag wat ingewikkelder dan nodig is, vandaar dat boeren die naam weer apart mogen gebruiken. Daar worden we wel eens moe van, maar gelukkig niet van deze wijn, die mooi krachtig en intens is, met zelfs een vleugje rozemarijn, kersen en aardbeien, lekker vol in de mond, met veel smaak.

Vinites, € 4,95 www.vinites.com

ITALIË: intensiteit uit het zuiden

Italië doet het met zijn rosé wat rustiger aan, daar wijdt men zich graag aan wat meer serieuze rode wijnen. Toch is er wel iets leuks te vinden en in dit geval ook nog voor een zéér aantrekkelijke prijs.

De Codici 2006 komt uit Salento, de hak van de Italiaanse laars, zoals we dat altijd zeggen. Het klimaat is hier schroeiend heet en logisch genoeg is de wijn dan ook lekker stevig en krachtig, met wat kruidigheid, maar een goede, droge smaak. Gewoon prima voor zijn geld, meer dan prima zelfs.

Dirck III, Dirk van de Broek, Bas v.d. Heijden, Digros, € 1,99 www.dirckIII.nl

SPANJE: vol en krachtig

Het Spaanse klimaat is misschien niet het meest geschikt voor subtiele rosé, maar daar staat weer veel smaak tegenover! De warme hoogvlakte heeft bovendien ook een groot voordeel: de nachten zijn koel, zodat de druiven toch nog frisheid houden.

é by Antonio 2006, Tempranillo Garnacha: puur fruit. In het gebied rond de stad Valladolid zijn de druiven tempranillo en garnacha koning. Ze zorgen voor krachtige rode wijnen, maar in dit geval voor een stevige, licht kruidige rosé, met lekker aardbeienfruit, een droge smaak en een opwekkend bittertje na.

HEMA, € 4,95 www.hema.nl

Azul y Garanza 2006

Voor deze wijn uit Navarra vielen we direct: wauw, wat een drinkplezier. Het fruit stuift het glas uit, hij is heerlijk geurig, de smaak is wel fruitig en gemakkelijk, maar toch ook mooi droog en krachtig. Een mooi stukje Spaanse ham erbij en onze dag is helemaal goed!

Vinoblesse, € 7,50 www.vinoblesse.nl

Jané Ventura 2006

De broers Albert en Gerard Jané hebben de afgelopen jaren van Jané Ventura een bedrijf gemaakt dat eigenzinnige kwaliteitswijnen maakt, Catalaans, maar wél anders. Ze gebruiken ook de eigen druiven van de streek zoals ull de llebre en carinyena voor deze heerlijke rosé die nu eens niet zwaar is, maar juist superfris, met slechts 12% alcohol. Kom daar nog maar eens om, tegenwoordig. De kersen en aardbeien springen je glas uit, de smaak is levendig en mooi intens, met een lekker bittertje in de afdronk. Super!

Kwast, € 7,95 www.kwastwijnkopers.nl

Castaño, Monastrell 2006, Yecla

Marco Meeuwsen van importeur La Gironde is al jaren een fan van deze aparte druif, de monastrell, dé druif van Yecla, de wijnstreek ten westen van Valencia. Hij is zelfs betrokken bij het maken van de wijnen van deze druif. De geur is bloemig en open, heerlijk breed, de smaak intens en licht kruidig, met veel smaak, afgerond met wat frisse zuren. Een wijn met karakter.

La Gironde, € 7,50 (te koop bij de betere wijnhandel) info@lagironde.nl; www.lagironde.nl

PORTUGAL: verborgen schatten

Wijnland Portugal is bij ons helaas (veel) te onbekend. Dat is niet zo gek, want ze timmeren immers commercieel niet zoveel aan de weg. Portugezen drinken hun wijnen liever zelf op dan ze met veel moeite aan het buitenland te slijten. Wat de wijnen uniek maakt, zijn de inheemse druiven. Dus geen merlot of syrah, maar bijvoorbeeld castelão.

Adega de Pegões 2006, Vinho Regional Terras do Sado is afkomstig van het schiereiland van Sétubal. Een rosé met sprankelend fruit en veel frisheid, mooi licht van kleur, mild droog, met heerlijk sap!

Les Généreux, € 4,60 www.wijnen.net (te koop bij aangesloten wijnhandels)

ROSÉ AAN ZEE

Op 9 en 10 juni (16.00-21.00 uur) wordt voor de vijfde keer het jaarlijkse evenement ’Rosé aan Zee’ georganiseerd. Tijdens dit tweeda agse festijn op het strand van Scheveningen zijn meer dan 150 verschillende roséwijnen te proeven. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld de beste te kiezen. Aansluitend wordt een barbecue geserveerd, waar de gerechten zijn afgestemd op verschillende types rosé.

'Locatie: Beachclub De Oase, Noorderstrand 52-53, Zwartepad, Scheveningen. Prijs voor Telegraaflezers: € 31,50 i.p.v. e 39,50, inclusief barbecue en rosé. Informatie en kaarten: www.wijnpers.nlgeen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl