Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Winnende Wijn Proefsc… | | Champagne aan Zee »

Onze import 'Oostenrijk' in De Telegraaf van 28/9/2007

Sissi
door Pieter Nijdam

Dat ze in Oostenrijk lekkere witte wijn maken, wist u natuurlijk al lang. Grüner veltliner is niet voor niets de persoonlijke favoriet van tal van wijnschrijvers. Maar ook riesling uit het vroegere Habsburgse keizerrijk is tegenwoordig subliem. Niets herinnert meer aan de jaren tachtig, toen een aantal wijnboeren het lef had wijn aan te zoeten met diethyleenglycol, zeg maar antivries.  
 
Dat deze oplichters uiteindelijk een zegen waren voor de noodlijdende Oostenrijkse wijnbouw, durfden weinigen toen te voorspellen. Na de antivriesaffaire kreeg Oostenrijk de strengste wijnwet ter wereld. Een nieuwe generatie wijnmakers stond op. Voor het eerst sinds lange tijd stond kwaliteit weer voorop. De revolutie die zich in de jaren negentig tussen de wijnstokken voltrok, is ongeëvenaard. De Oostenrijkers hadden al snel in de gaten dat droge witte wijn de nieuwe trend zou worden.

Hoewel er nog steeds fantastische zoete spätlese en auslese wordt gemaakt, is de wereld massaal gezwicht voor de knisperend frisse grüner veltliner, die bij vrijwel elk vis- of gevogeltegerecht kan worden ingezet. Veel minder bekend zijn de rode wijnen uit Oostenrijk. En dat terwijl de gebieden in het oosten van het land op dezelfde hoogte liggen als Bourgogne, zelfs meer zonne-uren tellen en minder neerslag. Blaufränkisch, Sankt Laurent en zweigelt zijn de inheemse druivensoorten, terwijl nu ook steeds meer pinot noir en zelfs cabernet sauvignon en merlot worden aangeplant.

Een exponent van de nieuwe generatie wijnbouwers is Markus Graaf zu Koenigsegg, die samen met zijn vrouw het wijndomein Schloss Halbturn nieuw leven inblies. Dit indrukwekkende jachtslot, waar keizerin Maria Theresia graag vertoefde, staat in Burgenland op de grens met Hongarije. De kelder in de vroegere barokke paardenstallen wordt gerekend tot de allermooiste van Oostenrijk. Hier zwaait de Franse keldermeester François-Xavier Gaboriaud uit Saint-Émilion de scepter.

Hij is de man achter Velt.1 2006, een zuivere doch betaalbare grüner veltliner, die ruikt naar groene appel en citrusvruchten. Zijn stokpaardje is echter de Zwei.1 2006, een fonkelende robijnrode wijn van de zweigelt-druif, die zijn adellijke afkomst niet verloochent. Rijpe kersen, veenbessen en bramen springen het glas uit. Een heerlijk soepel glas dat licht gekoeld het lekkerst smaakt. Een snoepje uit het land van Sissi! Beide wijnen (€ 6,95) worden geïmporteerd door Hans Moolenaar in Bloemendaal (023-5257739).

http://www.etenengenieten.nl/culinisten/pieternijdam/2221492/___Sissi.html?p=1geen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl