Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Champagne aan Zee | | Verandering Locatie W… »

Aards door Pieter Nijdam

Uit de rubriek Eten en Genieten, Telegraaf, 2 november 2007.

AMSTERDAM - Wie vroeger wel eens kampeerde aan de oevers van een riviertje in de Dordogne, kan zich ongetwijfeld een paar dingen herinneren: het barstte er altijd van de Nederlanders en het regende vaak. Niet voor niets is de Dordogne een van Frankrijks groenste gebieden. Nu weet u de reden.

Als de donderwolken weer eens samenpakten, haastten de campinggasten zich massaal naar de plaatselijke bar tabac, waar de tijd werd gedood met liters Valstar bier en pikzwarte bittere landwijn.
Nederlanders zijn er nog steeds, zij het dat ze de tent hebben verruild voor een tweede huis. Valstar bestaat ook nog en over de regen kunnen we beter zwijgen. Maar naar één ding zullen we vergeefs zoeken; de pikzwarte bittere landwijn van vroeger is niet meer.

Er is de laatste jaren veel gebeurd in de omgeving van Cahors, waarnaar de wijnen zijn vernoemd. De oude boeren werden opgevolgd door hun dochters en zonen, die wijnbouw leerden aan hogeschool en universiteit. Tradities maakten plaats voor moderne technieken. Het is nog maar twintig jaar geleden dat de Britse wijnschrijver Jancis Robinson in haar standaardwerk ’Wijnen, druiven en wijngaarden’ de wijnen van de oorspronkelijke cot-druif afdoet als „een soort verwaterde boerenversie van merlot-wijn”. Cot of auxerrois wordt tegenwoordig malbec genoemd. Die naam ligt beter in de markt.

De rustieke zwarte wijnen hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe, moderne stijl van robijnrode en elegante wijnen. Château du Cèdre in Vire-sur-Lot wordt tot de top van het Franse zuidwesten gerekend. Hun Prestige 2004, die Hans Moolenaar (023-5257739) aanbiedt voor € 13,50, heeft mooi rijp fruit zoals zwarte bessen en bramen.

Een klein ijzertje zorgt voor de nodige complexiteit. Een wijn die nu nog een beetje streng is, maar zal winnen met de jaren. Dat de wijn fantastisch kan ouderen, bewijst de Prestige uit 1989, die ik destijds op het château zelf had gekocht en deze week ontkurkte. Mooi oranjerood van kleur en een aardse geur van herfstbladeren, champignons en zelfs wat peperkoek. De wijn blijft overeind dankzij mooi rijp fruit.
klarewijn@telegraaf.nl

een reactie:

Ja, dit is een echte vin noir, maar dan met prachtig fruit en mooi luxueus hout.

En nog steeds als vroeger een wijn voor de lange adem. Laat maar eens wat flessen 10 jaar liggen, je wordt beloond met heerlijke secundaire en tertiaire geuren en smaken.
jos moonen () - 09 11 2007 - 11:04


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl