Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« 20 jaar Hans Moolenaa… | | Nieuws »

HANS MOOLENAAR NAAR CHILI

Viña Casa Silva; de kunst van het wijnmaken en het grote genieten

Het Chileense wijnhuis Viña Casa Silva heeft wijnmaken tot kunst verheven. Met haast wetenschappelijke precisie en ongeëvenaarde passie en beleving maakt Casa Silva al bijna 100 jaar wijn en is zij het meest bekroonde wijnhuis van Chili.

(Voordat u verder leest over deze studiereis maak ik u er graag op opmerkzaam dat alle Casa Silva producten in de Hans Moolenaar webwijnwinkel met 10% korting worden aangeboden, voor de duur van de aktieperiode).

Hoogtepunt in een lange reeks van onderscheidingen is de waardering “Beste Zuid-Amerikaanse wijnproducent” tijdens de International Wine and Spirit Competition in 2000! Met de 5e generatie Silva aan het roer en een 6e generatie op komst kunnen liefhebbers van Chileense terroir wijnen ook de komende decennia wereldwijd blijven genieten van een glas klassewijn uit de kelders van Viña Casa Silva.

Casa Silva 1


Importeur Groupe LFE met Casa Silva ambassadeurs naar Chili
Viña Casa Silva wordt in Nederland geïmporteerd door Groupe LFE in Maartensdijk. Om de exclusiviteit van het merk te waarborgen hebben Casa Silva en LFE gekozen voor een distributiestructuur van ambassadeurs, de zogenaamde Casa Silva partners. Deze ambassadeurs zijn geselecteerde vakhandelaren, die voor een landelijk distributienetwerk zorgen. Zeven ambassadeurs hadden de eer om op uitnodiging van Groupe LFE en Casa Silva op 29 maart jl. naar Chili af te reizen voor een achtdaagse studiereis op zoek naar de (kelder)geheimen van dit prachtige wijnhuis.

De deelnemers waren Karin Bogers van Slijterij/Wijnhuis De Vijver in Breda, Robbert-Jan van Rooijen van Peerdeman en van Rooijen Wijnimport in Zwaagdijk, Andreas van den Berg van UNIK Wijnhuis in Leeuwarden, Ruud van Vianen van Wijnhandel van Vianen in Berkel en Rodenrijs, Hans Moolenaar van Hans Moolenaar Wijnkoperij in Bloemendaal, Pieter Miedema van Easywine in Utrecht en Ron Davids van Floractive in Amstelveen.

Entree Casa Silva


Deze zeven wijnneuzen werden begeleid door een selecte Groupe LFE staf, die werd aangevoerd door André Koopman, nationaal accountmanager, en verder bestond uit de accountmanagers vakhandel Didier Horstman, Simon Visscher en Antoon Frijters. Voor u ligt een impressie van deze onvergetelijke reis met bezoeken aan idyllische plekjes met schitterende wijngaarden, proeverijen en wijnkelders vol rood, roze en wit vloeibaar goud.


Viña Casa Silva; bijna 100 jaar geschiedenis


De geschiedenis van Viña Casa Silva gaat terug tot 1912. De productie van druiven en wijn beperkte zich in die tijd tot het Angostura Estate in de Colchagua Valley rond de wijnmakerij en de privé vertrekken van de familie Silva op ongeveer 150 km ten zuiden van de hoofdstad Santiago vlakbij het plaatsje San Fernando. Inmiddels zijn de privé vertrekken verbouwd tot prachtige hotelkamers, een (wijn)bar, een luxueus restaurant en een winkel met Casa Silva souvenirs en Chileense handgemaakte (kunst)voorwerpen. De bedrijfsgebouwen zijn uitgebreid met panden die zijn opgetrokken in dezelfde oude stijl als de oorspronkelijke gebouwen. Van 1863 tot de eeuwwisseling werd het grootste deel van de Europese wijnbouw vernietigd door de luis Phylloxera, voluit Phylloxera vastatrix (druifluis). Omdat de druifluis in Chili niet voorkomt, zijn de wijnstokken van het Angostura Estate niet op Amerikaanse onderstammen geënt maar groeien zij op eigen wortels. Tot 1997 werden wijnen geproduceerd, die niet onder eigen label werden verkocht. De wijnen van de beste percelen werden ongebotteld gekocht door Viña Santa Rita. De rest van de wijn werd als kwaliteitsbulk verkocht aan diverse bedrijven, die het onder hun eigen label op de markt brachten. Pas in 1997 werd besloten om zowel de productie als de verkoop onder het brand Casa Silva te doen plaatsvinden. Er werd toen ook een begin gemaakt met de uitbreiding van de wijngaarden. Verspreid over de Colchagua Valley beschikt Casa Silva inmiddels over maar liefst 855 ha wijnbouw; het Angostura Estate van 250 ha (Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewurtztraminer en Merlot), Los Lingues Estate van 150 ha (Cabernet Sauvignon, Carmenère, Cabernet Franc en Petit Verdot en experimenten met Malbec, Sangiovese, Pinot Noir en Viognier), Lolol van 350 ha (Cabernet Sauvignon, Shiraz en Viognier) en verder de recent aangeplante wijngaarden Roma van 70 ha vlakbij het Angostura Estate (aanplant van voornamelijk Chardonnay) en Paredones van 35 ha vlak aan de Pacific kust (Sauvignon Blanc en Pinot Noir).

De totale jaarproductie Casa Silva bedraagt zo’n 5.000.000 flessen. Hiervan wordt ongeveer 15% afgezet in de domestic market (lokale markt). Dat is een substantieel gedeelte als men bedenkt dat Casa Silva exporteert naar maar liefst 45 landen. De grootste exportmarkten zijn Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Nederland en België.


Casa Silva’s Sauvignon Gris; een vreemde maar interessante eend in de bijt

De Sauvignon Gris druif is een weinig geteeld familielid van de Sauvignon Blanc druif met roze druiven. Hij komt voornamelijk in Chili voor en verder op een enkele plaats in Frankrijk. Wijnen van de Sauvignon Gris druif zijn minder stuivend dan Sauvignon Blanc. Ze zijn iets aardser, steviger, voller en mineraler. De Sauvignon Gris Reserva van Casa Silva oogst veel waardering en de vraag is dan ook groter dan het aanbod. De meeste wijnstokken zijn geplant in 1912 en geven weinig maar zeer geconcentreerd fruit. Bovendien voegt men 5% Sauvignon Gris toe aan de Casa Silva Colección Rosé, een heerlijk volle rosé wijn barstensvol fruit, gemaakt van Syrah en Carmenère.

Klimatologische omstandigheden Colchagua Valley ideaal voor druiventeelt
De klimatologische omstandigheden in de Colchagua Valley zijn ideaal voor de teelt van druiven. Er waait constant een verkoelend briesje uit het Andesgebergte en de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur zijn groot; maar liefst 20 ºC! Met name het Casa Silva Los Lingues Estate in het noordoosten, aan de voet van het Andesgebergte, heeft een uniek microklimaat. De wijngaarden worden geïrrigeerd met schoon en puur regenwater uit de Andes. Het verkoelde briesje uit het zuidoosten zorgt voor een trage rijping van de druiven, vooral belangrijk voor de laat geoogste rassen Carmenère en Cabernet Sauvignon. De druiven van het Los Lingues Estate behoren dan ook tot de laatst geoogste druiven in de Colchagua Valley. Het droge klimaat met nauwelijks regen in combinatie met de grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur staan garant voor wijnen van buitengewoon goede kwaliteit met een enorm karakter, concentratie, complexiteit, kleur, fruitigheid en zachte, rijpe tannines. Tot voor kort dacht men dat de Colchagua Valley alleen geschikt was voor de teelt van rode druivensoorten. Met de aanplant van Sauvignon Blanc bewijst Casa Silva dat de Colchagua Valley zich ook uitstekend leent voor de teelt van witte druiven. De recent aangeplante Paredones wijngaard heeft een totaal ander klimaat dan Angostura, Los Lingues, Lolol of Roma. De wijngaard ligt vlakbij de Stille Oceaan (Pacific Ocean) midden tussen heuvels, bossen en bergen. ’s Morgens hangt er dikwijls mist, het is er minder warm dan elders en er waait een verkoelende zeewind. Deze klimatologische omstandigheden zorgen voor een ziltige mineraliteit, die terug te vinden is in de geur, smaak en aroma’s van de wijn uit de van Paredones afkomstige druiven. Behalve Sauvignon Blanc groeit er in Paredones ook Pinot Noir. Deze stokken zijn pas vorig jaar geplant. De eerste oogst laat dus nog even op zich wachten. De eerste Sauvignon Blanc wijn van 3 jaar oude stokken zal in 2008 worden gebotteld.

State of the art farmmanagement
Kwaliteit in plaats van kwantiteit is waar het bij Casa Silva om draait. Zowel de Family Wines (de instaprange die speciaal gemaakt wordt voor de Nederlandse markt) als de toprange Altura (slechts 6.000 flessen op jaarbasis en allen genummerd!) worden geproduceerd met de nadruk op concentratie en complexiteit. De basis hiervoor zijn lage opbrengsten per hectare. Het farmmanagement vindt bijna uitsluitend handmatig plaats. Slechts indien noodzakelijk worden werkzaamheden machinaal uitgevoerd. Vanaf de bloei tot aan de oogst worden de wijngaarden een aantal malen geïnspecteerd en gecontroleerd op het aantal druiventrossen per wijnstok. In jaren van extreme groei of uitzonderlijke droogte wordt het aantal trossen per wijnstok gereduceerd tot een aantal dat garant staat voor kwaliteit en concentratie. Dit heet groen snoeien. Gemiddeld oogst men bij Casa Silva 2 kilo druiven per wijnstok, goed voor ongeveer 2 flessen wijn. Iedere tros druiven wordt tijdens de pluk geïnspecteerd en beoordeeld. Alleen het beste fruit mag naar de winery voor de productie van wijn. In het hoogseizoen, tijdens de pluk, biedt Casa Silva werk aan zo’n 500 werknemers. Buiten het oogstseizoen heeft men 200 werknemers op de loonlijst staan. Drie oenologen (wijnmakers) inspecteren tijdens de pluk dagelijks de wijngaarden om te kijken of de druiven de perfecte fysiologische rijpheid hebben om te worden geoogst. Hun bevindingen worden bijna wetenschappelijk onderzocht en bevestigd, danwel ontkend door een team van laboranten in een ultramodern laboratorium. Mario Geisse is directeur oenologie bij Casa Silva. Zijn tientallen jaren ervaring zijn de basis voor het maken van topwijn en tevens inspiratiebron voor de jonge wijnmakers José Ignacio Maturana en Patricia Gonzalez. De hygiëne bij Viña Casa Silva is uitzonderlijk te noemen. Een schoonmaakteam is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig met het schoonmaken en schoonhouden van alle bedrijfsgebouwen. Daar wordt met de nieuwste en modernste technieken wijn gemaakt. Tonen van lichte en klassieke muziek zorgen voor een rustige en bijna serene werksfeer. Bij Casa Silva is men er bovendien van overtuigd dat de geluidsgolven van deze lichte en klassieke muziek een goede uitwerking hebben op het rijpingsproces van de wijnen. Voor sommigen onder u gaat dit misschien te ver, maar voor anderen is dit slechts een voorbeeld van het state of the art wijnmaken bij Viña Casa Silva. In aansluiting hierop is men er bij Casa Silva van overtuigd dat de kwaliteit van de wijnen alleen gegarandeerd kan worden door de kwaliteit van het personeel. Het gemiddelde arbeidsverband van de Casa Silva werknemers is lang te noemen, vaak tientallen jaren. De lonen liggen bij Casa Silva dan ook aanmerkelijk hoger dan bij collega wineries. Het personeel voelt zich hierdoor extra gewaardeerd, onderdeel van de familie Silva en dit heeft zijn positieve uitwerking op de sfeer, de kwaliteit van het productieproces en de wijnen.

Casa Silva participeert in Micro Terroir Project
Dat Viña Casa Silva meedenkt en helpt aan de verdere ontwikkeling van de Chileense wijnbouw, de productie van kwaliteitswijn en daarbij niet alleen handelt uit eigen belang, bewijst het Micro Terroir Project. Bij het Micro Terroir Project is de groei en ontwikkeling van de druivenrassen Carmenère, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot en Viognier zowel bovengronds als ondergronds vergeleken en gemeten. Dit 3-jarig wetenschappelijke project werd uitgevoerd tussen 2005 en 2007 in samenwerking met de Chileense overheid en Chili’s beroemdste professor op het gebied van wijnbouw, professor Jerko Moreno. Het is het eerste micro terroir project in Zuid-Amerika en het tweede wereldwijd. Zowel de Chileense regering als Casa Silva investeerden ieder $ 500.000. De resultaten komen vanaf 2008 vrij voor de gehele Chileense wijnbouw.Terroir en Micro Plot Management Bourgogne stijl
Casa Silva wijnen worden geproduceerd van druiven afkomstig van zorgvuldig geselecteerde percelen. Men noemt dit “Micro Plot Management”. Het is afgeleid van het productieproces in de Bourgogne. Het selecteren van percelen binnen percelen bij een oppervlakte van 855 ha is een enorm gecompliceerde en tijdrovende bezigheid en vraagt om zeer gedetailleerde documentatie van data en gegevens. Om dit nog verder te perfectioneren is deelname aan het Micro Terroir Project een belangrijke reden geweest. Zo wordt de kennis van het land waarop de druiven groeien en de Casa Silva filosofie vertaald naar elegante, harmonieuze, goed gebalanceerde wijnen met karakter, concentratie, complexiteit, kleur, fruitigheid en zachte, rijpe tannines. Wijnen die stuk voor stuk de karakteristieken van het “terroir” weergeven en state of the art gemaakt zijn volgens de diepgewortelde normen, waarden en tradities van de familie Silva. Van veel wijnen is de productie zeer beperkt en wordt er zorgvuldig gekeken naar het segment in de (export)markt waar de wijn het beste verkocht kan worden om zo volledig tot zijn recht te kunnen komen.Bottelen wijn gebonden aan unaniem oordeel proefpanel
Het bottelen van de wijn is de laatste stap in een lang productieproces. Een magisch en spannend moment voor iedere wijnmaker. Bij Casa Silva heeft men een traditie, die bepaalt dat een proefpanel van 5 personen iedere wijn vanaf het productie- en rijpingsproces tot aan het bottelen meerdere malen beoordeelt en classificeert. Het panel bestaat uit vader Mario C. Silva (algemeen directeur), zoon Mario Pablo Silva (general manager), zoon Gonzalo Silva (agricultural manager), Mario Geisse (directeur oenologie) en oenoloog José Ignacio Maturana. Het beoordelen en classificeren van de wijnen is een zeer tijdrovende bezigheid maar staat garant voor wijn die aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet. Als één lid van het proefpanel niet zijn absolute goedkeuring geeft voor het bottelen van een wijn, dan gaat het bottelen eenvoudigweg niet door. De wijn wordt dan in een later stadium opnieuw beoordeeld en geclassificeerd.Deelnemers studiereis bepalen samenstelling Magnum 2007

In de geschiedenis van Viña Casa Silva is het nog nooit voorgekomen dat anderen dan het vaste proefpanel betrokken waren bij het bepalen van de samenstelling van een cuvée. Met deze traditie werd (eenmalig) gebroken tijdens de Groupe LFE studiereis. Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats tijdens een speciale proeverij op donderdag 3 april 2008. Alle deelnemers kwamen bijeen in de Casa Silva proefkamer om onder begeleiding van Arnaud Frennet (Export Manager) en Kamila Govorcin D. (Commercial Executive) een blend van Syrah en Carmenère Reserva kwaliteit samen te stellen, die eind 2008 in een zeer beperkte oplage als Magnum in Nederland op de markt gebracht zal worden. Nadat er eerst een unanieme keuze was gemaakt uit twee verschillende Syrah wijnen, werd deze wijn gekoppeld aan twee verschillende Carmenère wijnen waarvan de meningen over welke van de twee de beste was nogal verdeeld waren. Uit deze 2 blends van 50% Syrah en 50% Carmenère werd een keuze gemaakt. Dit glas ging door naar de volgende ronde, waarbij het vergeleken werd met een tweede glas waarin zich een andere Syrah/Carmenère samenstelling bevond. Dit ging zo een aantal keren door. Het beste glas ging steeds door naar de volgende ronde. De blend van het tweede glas werd steeds aangepast. De uiteindelijke samenstelling van de cuvée blijft nog even geheim maar zal na goedkeuring van het vaste Casa Silva proefpanel zijn weg vinden naar de Magnums 2007 van 1,5 liter.Tot slot
Het is in de wijnhandel niet gebruikelijk dat een importeur in samenwerking met een wijnproducent een studiereis organiseert. Wellicht dat Groupe LFE en Viña Casa Silva met deze reis het ijs hebben gebroken. De studiereis was leerzaam en versterkt de formele maar vooral ook informele banden tussen de Casa Silva partners en Groupe LFE/Viña Casa Silva. Dit heeft uiteraard een positieve invloed op de verkopen van Casa Silva wijnen in Nederland. De reis heeft bovendien bewezen dat wijnhandelaren niet altijd elkaars concurrent hoeven te zijn maar veel van elkaar kunnen leren. Dit komt tot uiting in het uitwisselen van informatie, ervaringen en het tot stand komen van interessante samenwerkingsverbanden. Kortom, deze prachtige studiereis was een groot succes. De deelnemers zullen nog lang nagenieten en hun liefde en passie voor Viña Casa Silva delen met vele duizenden wijnliefhebbers onder het genot van een heerlijk glas wijn uit de kelders van dit prachtige wijnhuis. Cheers!

Alle foto's bij dit artikel © Hans Moolenaar Wijnkoperij.

Alle wijnen van Casa Silva zijn, zolang deze aktie loopt,verkrijgbaar met 10% korting in onze webwijnwinkel.

Vanuit een koud en nat Nederland,
Hans Moolenaar.geen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl