Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« REMINDER Jubileum Wij… | | Foto's proeverij 9 no… »

Nieuwsfeiten

WIC Nieuwsbrief voor professionals, oktober 2008

Door: René van Heusden

Europa - Kleine oogst 2008
De oogst 2008 zal in Europa naar verwachting aan de bescheiden kant zijn. Voorlopige ramingen gaan uit van 166 miljoen hectoliter. Dat is 3,7 miljoen hectoliter en 2% minder dan in 2007. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde betekenen deze cijfers een daling met 17,7 miljoen hectoliter en 10%. Van de grote Europese wijnlanden zou Italië op 48 miljoen hl uitkomen (- 2%), Frankrijk op 43,7 (- 4%), Spanje op 39,6 ( - 1,1%), Duitsland op 10,5 (+ 2,3%) en Portugal op 5,4 miljoen hectoliter (- 10%).

Bulgarije - Heraanplant van wijngaarden
Bulgarije probeert weer een beetje uit het slop te raken. De wijnbouw was er om een aantal redenen in verval geraakt. Ter illustratie: de afgelopen jaren is 23.000 hectare wijngaard braak komen te liggen, ruim 15% van de totale aanplant. Een voorzichtige keer ten goede bestaat uit de aanplant van nieuwe wijngaarden, tot nu toe ruim 6000 hectare. Het beplante areaal is daarmee weer gestegen tot 136.000 hectare. De meeste Bulgaarse wijngaarden zijn geplant in de jaren 60 en 70, toen de productie in het teken stond van mechanisatie en goedkope bulkwijnen voor socialistische broederstaten. Terroir deed er niet toe, opbrengsten moesten zo hoog mogelijk zijn. Sterk afnemende vraag uit de voormalige Sovjet Unie, de ineenstorting van het reëel existerende socialisme en de daarop volgende en niet effectief verlopen privatisering van het grondbezit hebben voor een zware terugval van de Bulgaarse wijnbouw gezorgd. Bij invulling van de nieuwe aanplant is op veilig gespeeld. Meer dan de helft bestaat uit de ‘internationale' rassen cabernet sauvignon, merlot en chardonnay. De inheemse mavrud staat op de vierde plaats met 7%.

Frankrijk - Bordeaux krap in wit
Ooit kon men de droge witte wijn nauwelijks aan de straatstenen kwijt, nu dreigt er in Bordeaux juist een tekort aan wit te ontstaan. Mede debet daaraan is de oogst 2008, waarvan de opbrengst tot zo'n 40% lager zal liggen dan die in 2007. Er gaan daarom stemmen op om een soort reservestelsel in te voeren, net als in de Champagne. Daarbij zouden voorraden uit jaren met een ruime opbrengst gebruikt kunnen worden om het volume in krappe jaren aan te vullen. Hiermee zouden de prijzen op een redelijk niveau kunnen blijven. Te hoge prijzen zouden de concurrentiepositie van witte Bordeaux namelijk ondermijnen. Begin jaren 90 hebben de Bordelais dat al eens aan den lijve mogen ondervinden. Momenteel hebben producenten overigens de mogelijkheid om maximaal 15% van een ander oogstjaar voor hun wijn te gebruiken.

Frankrijk - Nieuwe appellation Côtes Bordeaux eindelijk van start
Na een paar mislukte pogingen in het nu toch zo ver. Dankzij de officiële goedkeuring door het INAO mogen met ingang van de oogst 2008 wijnen uit een viertal bestaande appellations worden uitgebracht onder de gemeenschappelijke herkomstbenaming Côtes de Bordeaux. De eerste flessen zullen in het voorjaar van 2009 in de handel komen.
De naam Côtes de Bordeaux zal worden aangevuld met verwijzingen naar de specifieke herkomst: Côtes de Bordeaux Blaye, Côtes de Bordeaux Castillon, Côtes de Bordeaux Francs en Côtes de Bordeaux Cadillac. Cadillac is de nieuwe naam voor de Premières Côtes.
De Côtes tellen 1600 producenten die samen goed zijn voor 120 miljoen flessen wijn - wat neerkomt op 10% van de totale Bordeauxproductie - en een omzet van 360 miljoen euro. Tot nu toe werd slechts 14% daarvan uitgevoerd. Door de nieuwe, veel ruimer bemeten appellation hoopt men hierin verandering te brengen.

Frankrijk - Beaujolais 2008
De omstandigheden tijdens de oogst in de Beaujolais waren dit jaar nagenoeg ideaal, waardoor producenten met een gerust hart zo lang mogelijk konden wachten met plukken. Niettemin spreekt men in de streek wel van een ‘année de vigneron' met de nodige onderlinge verschillen. Het weerbeeld over het hele seizoen was immers een stuk minder positief dan tijdens de oogst. Wie goede kwaliteit wist binnen te halen wordt daarmee gecompenseerd voor een klein volume. De totale opbrengst van de Beaujolais blijft in 2008 onder de 800.000 hectoliter. Normaliter ligt het volume rond 1 miljoen hectoliter. Hiermee zou de oogst 2008 zelfs de kleinste zijn sinds 1975.

Frankrijk - Roussillon 2008
In tegenstelling tot de meerderheid van de Franse wijngaarden werd de Roussillon verwend met zomerse warmte en droogte. Hierdoor rijpten de druiven al snel, maar bleven ze opvallend klein van omvang. Als gevolg daar weer van hadden ze veel concentratie. De pluk begon gewoontegetrouw in Rivesaltes, op 11 augustus. Op grotere schaal gebeurde dat pas vanaf de laatste week van augustus. Naar zich laat raden was de opbrengst klein.

Frankrijk - Verkoop champagne stagneert
Na een periode van onafgebroken groei tussen 2001 en 2007 stagneren de verkopen van champagne. In de eerset helft van 2008 was er zelfs sprake van een daling met 2,6% in vergelijking met dezelfde periode in 2007. Frankrijk, met 55% van de verkopen verreweg de belangrijkste afzetmarkt, kocht 4% minder, het buitenland 0,6% minder. Vooral in de VS, de op een na grootste buitenlandse markt voor champagne, was de daling dramatisch met -22%. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, de nummers 1 en nummer 3, daalde de afzet met respectievelijk 4 en 10%. Lichtpuntjes waren er gelukkig ook. België versterkte zijn positie als land met de hoogste pro capita consumptie van champagne door 6% meer te kopen, Zweden noteerde een plus van 13% en Rusland een van zelfs 35%.

Frankrijk - Provence 2008
Op het gevaar af dat het eentonig en voorspelbaar wordt, ook in de Provence was de oogst 2008 een stuk bescheidener dan die in 2007. Coulure en onregelmatige rijping waren samen met droogte en daaruit voorkomende stress de boosdoeners. Schommelt de opbrengst normaliter tussen 900 en 950 duizend hectoliter, dit jaar blijft die steken op 880 duizend.

Anders dan vorig jaar was men in 2008 beter op zijn hoede voor meeldauw. In 2007 verloren sommige producenten in de omgeving van Draguignan daardoor wel een derde van hun oogst. Dit jaar was dat, ondanks de potentiële hevigheid van de meeldauw, veel minder het geval door gerichte bestrijding. Toch is plaatselijk nog wel 15 tot 20% verloren gegaan. In kwalitatief opzicht is er minder reden tot klagen. Positief is onder meer de goede zuurgraad van de wijnen.

Italië - Piemonte 2008
Piemonte krijgt dit jaar te maken met een oogst die qua omvang substantieel achterblijft bij die van 2007. In de kernzone met DOCG's als Barbaresco en Barolo, verwachtte men 30% minder te plukken, in het witte Gavi slechts 10% minder. De oorzaak hiervoor is gelegen in de ongunstige weeromstandigheden tijdens de vruchtzetting. Over de kwaliteit lijkt er minder reden tot klagen te zijn. Uitzonderlijk dit jaar was dat de nebbiolo eerder rijp was dan de barbera. Normaliter is dat juist andersom

Italië - Prosecco wil DOCG
Het consortium van de DOC Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene - de enige ‘echte' - hebben bij de Italiaanse regering een verzoek ingediend om in 2009 te mogen promoveren tot DOCG. Ook hebben ze gevraagd om strengere regels voor de IGT Prosecco die uit de laagvlakten in de omgeving komt. Het voorstel is om de huidige IGT-wijnen te onderwerpen aan een striktere kwaliteitscontrole. Op grond daarvan zouden die dan ofwel de status van DOC kunnen krijgen ofwel het recht verliezen om de benaming ‘Prosecco' te gebruiken. De DOC Prosecco heeft een jaarproductie van 57 miljoen flessen, waarvan er 15 miljoen geëxporteerd worden.

Italië - Chianti 2008
Chianti Classico heeft een moeilijke oogst achter de rug. Mei was in heel Toscane koud en nat, waardoor de bloei laat en onregelmatig was. De opbrengst ligt daardoor lager dan normaal. Eveneens kenmerkend voor 2008 is het onregelmatige verloop van de rijping. Dankzij een goede zomer is de basis gelegd voor fruit van goede kwaliteit. Zo mogelijk nog doorslaggevender waren de koele nachten in de tweede helft van september. Dit zorgde voor behoud van een goede zuurgraad en aromatische intensiteit, voor het uitblijven van meeldauw en voor een late pluk. Ondanks de warme zomer begon die vaak pas een week later dan normaal.

Italië - Richtingenstrijd in Montalcino
Het blijft rommelen in Montalcino. De vraag is onverminderd of de productieregels moeten worden aangepast - lees: versoepeld - of niet. Een meerderheid van de producenten lijkt daar wel toe geneigd. De status van het vlaggenschip Brunello zal naar alle waarschijnlijk ongewijzigd blijven, wat betekent dat de wijn onverminderd uit 100% zal moeten blijven bestaan. Eind oktober stemden de producenten in ieder geval in een overweldigende meerderheid voor het handhaven van de status quo. Een deel van de betrokkenen overweegt wel de creatie van een nieuwe DOC Montalcino waarin de nu bestaande DOC's Sant'Antimo, Rosso di Montalcino en Moscadello di Montalcino zouden kunnen worden ondergebracht en waarvoor de regels niet al te strikt zouden zijn. Wordt vervolgd.

Oostenrijk - Kleinere opbrengst
De oogst 2008 in Oostenrijk is bepaald niet zonder slag of stoot verlopen. Het land deelt daarmee in de algemene Europese malaise. Grote spelbrekers waren hagelschade en ongewoon grote problemen met schimmel in de vorm van peronospera. Als gevolg daarvan zal de opbrengst ongeveer 6% lager zijn dan in 2007.

Spanje - Nieuwe DO Pago in Navarra
In Navarra heeft Prado de Irache, de vlaggenschipwijn van Bodegas Irache, de status van DO Pago verworven. Het is daarmee de tweede wijn in Navarra die onder deze individuele herkomstbenaming op de markt mag komen, met als eerste jaargang 2006. Vorig jaar viel die eer al te beurt aan Pago Arinzano van Chivite.

Prado de Irache komt van een 30 hectare tellende wijngaard in de zone Tierra Estella, waar ook de wijngaard van Arinzano gesitueerd is. De wijn wordt samengesteld uit 60% cabernet sauvignon, 20% tempranillo en 20% merlot. Met deze nieuwe pagowijn is het totaal op zes gekomen, twee in Navarra en vier in Castilla-La Mancha, Dominio de Valdepusa, Finca Élez, El Guijoso en Dehesa del Carrizal.
Gelet op de exclusiviteit van de Prado de Irache en een flesprijs van circa 100 euro moeten pelgrims op weg naar Santiago de Compostela er niet op rekenen dat hij gratis uit het beroemde tapkraantje bij de bodega komt....

Spanje - Somontano 2008
Somontano is tevreden over de kwaliteit van de oogst 2008, maar moet dit jaar wel goenegen nemen met een veel kleinere opbrengst dan vorig jaar. Men plukte ruim 16 miljoen druiven, 30% minder dan in 2007. Zoals in grote delen van Europa lag dat ook in Somontano aan ongunstige weeromstandigheden in het voorjaar. Het nadeel van het kleine volume had wel het voordeel van een goede kwaliteit.geen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl