Wijnkoperij Hans Moolenaar
 
 Hans Moolenaar WijnkoperijOver Hans Moolenaar Wijnkoperij Shop/Assortiment Wijnkoperij Hans MoolenaarNieuws Hans Moolenaar Wijnkoperij contact met Hans Moolenaar Wijnkoperij Route naar  Hans Moolenaar WijnkoperijLinks met Hans Moolenaar Wijnkoperij


Hans Moolenaar Wijnkoperij


Nieuws van Hans Moolenaar

« Gouden Glasbak 2010..… | | Barnaut Champagne - T… »

Duitse Wijnoogst 2010 - Klein maar fijn!

Het ziet ernaar uit dat Duitse wijnproducenten deze herfst de kleinste oogst in 25 jaar zullen binnenhalen. Volgens de laatste schattingen zal in 2010 slechts zeven miljoen hectoliter wijnmost worden geoogst, aldus het Duits Wijninstituut (DWI). Dit is een kwart minder dan vorig jaar. Ook in de rest van Europa worden geen uitschieters verwacht. De prognose van 165,5 miljoen hectoliter blijft ongeveer zes procent onder het vijfjarige gemiddelde.

De kwaliteit van het wijnjaar 2010 wordt in Duitsland als goed omschreven. Zowat een kwart van de totale oogst haalt het niveau van Prädikatswein.

'De reden voor de buitengewoon lage opbrengst zit hem in de eerste plaats in de beperkte vruchtzetting, een gevolg van de uiterst koele temperaturen tijdens de bloei van de wijnstokken', zegt Norbert Weber, voorzitter van het Deutscher Weinbauverband (vereniging van Duitse wijnproducenten). Bovendien zorgden maatregelen om de kwaliteit te bevorderen, zoals het selectief oogsten, voor een lagere opbrengst. De extreme weersomstandigheden in augustus maakten dit nodig om zo gezond mogelijke druiven binnen te halen. In enkele regio's leidden hagelbuien tot een nog lagere opbrengst. 'Het was geen gemakkelijk jaar voor onze wijnbouwers. Het vergde sterke zenuwen en heel wat geduld', aldus de voorzitter. Het geduld van de wijnproducenten werd beloond met een gouden oktobermaand. Laatrijpe druivenrassen, zoals Riesling, Silvaner of de verschillende Burgundersoorten, konden zo nog volop van de zon genieten. Op onze website (www.duitsewijn.be ) vindt u een uitvoerig oogstverslag uit de 13 wijnbouwgebieden.
De wijnen uit 2010 hebben over het algemeen wat minder body dan die van het afgelopen jaar. 'Onze witte wijnen onderscheiden zich dit jaar door hun typische frisse fruitigheid en door hun sprankelende, levendige karakter, twee eigenschappen die hier en in het buitenland op heel wat bijval kunnen rekenen. Omdat ze voldoende water en voedingsstoffen hebben gehad, zijn ze ook heel extractrijk. De rode wijnen zullen wijnliefhebbers evenmin ontgoochelen. Zij kunnen zich bovendien nu al verheugen op de voortreffelijke edelzoete specialiteiten van dit wijnjaar. Er werd Trockenbeerenauslese met een recordmostgewicht van meer dan 250 graden Oechsle geoogst', benadrukt Weber. Omdat de opbrengst dit jaar heel krap is, gaat hij ervan uit dat niet veel producenten het risico zullen nemen druiven te laten hangen om Eiswein te maken.
Door de vrij grote schaarste denkt de sector dat de wijnprijzen dit jaar lichtjes zullen stijgen. 'Wij verwachten zeker geen grote prijsstijgingen', zegt Monika Reule, directrice van het DWI. 'Door de sterke concurrentie op de internationale wijnmarkt en prijsbewuste consumenten is dat niet haalbaar. De relatief goede oogstresultaten in onze grote importlanden zoals Frankrijk en Spanje, scherpen de marktsituatie nog aan, waardoor het de komende jaren een hele uitdaging zal zijn om ons marktaandeel vast te houden. De prijsaanpassingen die hier en daar werden aangekondigd, zullen trouwens in de meeste gevallen niet volstaan om het inkomensverlies goed te maken', aldus Reule.

Bron: Duitse Wijn / Alain Jacobsgeen reacties:


  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

 

 

 

 

 

HANS MOOLENAAR WIJNKOPERIJ BV / KvK Amsterdam 34067287 || Bloemendaal || tel: 023 525 77 39 || info@hansmoolenaar.nl